На місці 450-літньої Воздвиженської церкви в Тернополі, в якій нині молиться громада ПЦУ, міг бути готель «Москва». Такими були плани радянської влади.

Про історію храму, який нещодавно відвідав Митрополит Київський і всієї України Епіфаній,   розповіли в ПЦУ.

Воздвиженська церква у Тернополі, ймовірно, є ровесницею самого Тернополя — адже її зведення пов’язане з іменем Яна Тарновського, який, заснувавши місто в середині XVI століття, розпочав будівництво храму біля міських воріт, що відкривали шлях до Львова.

Вперше церква згадується в грамоті князя Костянтина Острозького 1570 року, тож її історія нараховує щонайменше 450 років. Народні перекази ж оповідають про те, що церква на цьому місті існувала ще у період князювання Данила Романовича, та підтверджень цьому немає.

В часи турецько-татарської навали XVII століття Воздвиженська церква виконувала оборонну функцію: з вежі-дзвіниці сповіщали про наближення ворога за допомогою дзвонів та сигнальних вогнів. Розведені багаття було видно аж на Голубіцьких Товтрах, звідки сигнал передавали в Залізці, Підкамінь та Почаїв.

Довгий час у церкві зберігався чудотворний Тернопільський образ Матері Божої, який нині перебуває в кафедральному храмі Різдва Христового.

Під час Другої світової війни храм зазнав значних руйнувань. У 1954 році його відремонтували, але заразом розібрали дзвіницю, знищили іконостас та внутрішні розписи, адже церкву планували перетворити на зал моди, музей мистецтва. Навіть були наміри знищити храм, аби на його місці побудувати готель «Москва».

Та цим планам не судилося бути втіленими. Церкву відновили та повернули громаді. Відновленням іконостасу та розписом інтер’єру займався тернопільський художних Богдан Ткачик.

У роки відновленої незалежності Воздвиженська церква належала до УАПЦ, а після Об’єднавчого собору 2018 року є у великій родині помісної Української Православної Церкви.

Як повідомляла РП, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 30 червня 2024 року, в день вшанування Тернопільського образа Богородиці, очолив Божественну літургію у кафедральному храмі Воздвиження Чесного Хреста Господнього міста Тернополя.

Comments are closed.