Протягом століть, коли Українська Церква перебувала під московською церковною владою, відбувалося наповнення нашого Православного календаря і наших православних традицій багатьма звичаями, днями пам’яті, культами, поширеними саме в Московії. Водночас відбувалося вимивання, винищення, віддання забуттю питомо українських Київських церковних традицій.

Про це розповів у своєму блозі речник ПЦУ митрополит Євстратій (Зоря), коментуючи зміни в церковному календарі, зокрема, вилучення дат, пов’язаних із російськими святими та іконами.

“Зокрема, було вилучено кілька днів пам’яті, пов’язаних з богородичними іконами – такими як Казанська, Свенська, Семистрільна, які продовжують вшановуватися серед багатьох десятків і сотень богородичних ікон чудотворних святих і шанованих, але саме ці дні пам’яті, які були вилучені, були безпосередньо пов’язані із російським церковним життям із принесенням образів  до російських міст, із подіями історичними пов’язаними із московською державною історію, які жодного безпосереднього стосунку до України не мають, але самим своїм фактом вшанування більше пропагують цей зв’язок, навіть підпорядкованість українського церковного життя церковному життю Московії”, – зазначив митрополит Євстратій.

Він наголосив, що ПЦУ більше зосереджується на тому, що стосується Помісної Церкви, нашої Української землі.

“Тому ми повертаємо до нашої української календарної церковної традиції те, що ближче до нас. А те, що не має стосунку до нашого церковного життя, понад те – більше свідчить про нашу залежність, нашу підпорядкованість, про понад три століття духовного ярма, в якому “русскій мір” тримав Українську Церкву, – це із календарної української церковної традиції забираємо”, – наголосив митрополит.

Як повідомляла РП, Синод ПЦУ вніс зміни до офіційного Церковного календаря Православної Церкви України, включивши до нього дні пам’яті особливо шанованих святих, прославлених іншими Помісними Православними Церквами, а також тих, які звершували своє служіння в Україні, і виключивши з календаря низку днів пам’яті, які мають місцеве значення лише для Російської Православної Церкви.

 

Comments are closed.