Москва намагалася впливати на різні релігійні середовища в Україні, однак лише одна структура, яка незаконно називає себе «Українська православна церква» і яку очолює митрополит РПЦ Онуфрій Березовський, досі зберігає інституційне підпорядкування Москві.

Таку думку висловив Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної Церкви України Епіфаній у своєму виступі на десятому засіданні Клубу LB.ua.

Фото: УНІАН

За словами Предстоятеля ПЦУ, намагання впливати так на греко-католиків через так звану правовірну церкву, впливати на протестантів, на юдеїв, на мусульман зазнали краху. Навіть російські старообрядці в Україні з початком повномасштабної агресії Кремля розірвали свою підлеглість із московським центром і визнали своїм зверхником митрополита старообрядців, який живе в Румунії.

“І лише одна структура, яка незаконно називає себе «Українська православна церква» і яку очолює митрополит РПЦ Онуфрій Березовський, людина сформована й вирощена цілком в дусі вчення «русского міра», — ця структура зберігає інституційне підпорядкування Москві.

Понад два роки тому вони провели так званий собор у Феофанії та заявили, що тепер нібито незалежні від РПЦ. Але ніяких документальних доказів цьому не було надано — лише заяви на публіку. Натомість справи свідчать, що ця структура як була, так і залишається єдиною з московським центром і через неї Москва впливає на українське суспільство, здійснюючи гібридну агресію.

Ситуація з так званою УПЦ, а насправді з Митрополією РПЦ в Україні, нагадує дві реалії — стокгольмський синдром і жертву домашнього насильства. Як уражені стокгольмським синдромом, очільники й прихильники МП в Україні знаходять різноманітні виправдання, що їм слід бути під владою МП і що це благо. А як жертва домашнього насильства навіть в умовах знищення Росією їхніх храмів, їхніх вірних продовжують вірити, що Москва їх насправді так любить і в такий спосіб уболіває за їхнє благо”, – наголосив Епіфаній.

За його словами, коли жертва не здатна звільнитися від злочинця, її треба звільняти, навіть попри її безсилля чи навіть опір. “Коли структура так званої УПЦ виявилася не здатною до власних дій, як виявилися здатними всі інші релігійні організації в Україні, держава й суспільство зобов’язані допомогти та захистити себе на духовному фронті від агресії «русского міра», – наголосив Епіфаній.

Як повідомляла РП, Предстоятель ПЦУ заявив, що на ухвалення закону про заборону Московської Церкви чекають і в середовищі МП в Україні. Бо духовенство й вірні бачать, що митрополита Онуфрія та інших очільників вони ніяк не можуть переконати і ніяк на них не здатні вплинути. Тому сподіваються, що хоча б державний закон звільнить їх від рабства Москви.

Comments are closed.