Проєкт закону про «заборону МП» відповідає демократичним процедурам і його варто ухвалити.

Про це заявив на своєму YouTube каналі речник Православної Церкви України митрополит Євстратій (Зоря), пише Україна православна.

За його словами, замість того, щоб витрачати час у дебатах, варто ухвалити закон, а якщо виникнуть нові обставини, то поліпшувати його і вдосконалювати.

«Пропонований проєкт закону про «заборону МП» відповідає демократичним процедурам. І хоча ми не можемо передбачити всі виклики та труднощі, які виникнуть у ході реалізації, то хіба можемо провести ще кілька років у дебатах, чи приймати його? Якщо виникнуть нові обставини, то для того й існує парламент, щоб поліпшити, змінити щось у законі. Ми бачимо, що парламентарі готові до голосування. Тож, сподіваємося, що за кілька тижнів (відомо, що проєкт закону розглядатимуть на наступному засіданні Верховної Ради в кінці серпня – ред.) наші парламентарі спільно зі спеціалістами знайдуть найкращі формулювання для законопроєкту, який підпише президент і який відповідатиме на виклик, щоб захистити Україну від російської гібридної агресії», – сказав митрополит.

Він також уточнив, що в проєкті закону йдеться не про заборону певної Церкви, а про те, щоб позбавити можливості російські релігійні центри, розташованим на території держави-агресорки, повністю інтегрованим в російську машину та контрольованим російською тиранією, впливати на духовне життя в Україні.

«Центри в Росії, які за своїми зовнішніми ознаками називаються релігійними, – такі як Московський Патріархат, російські мусульманські муфтіяти, російські центри юдеїв чи центри буддистів – є інструментом провадження російської державної політики, глибоко інтегровані в російську державну машину,  виконують вказівки, які надаються державою-агресором», – зауважив митрополит Євстратій.

Ієрарх ПЦУ підкреслив, що Україна багато зробила, щоб будь-які зв’язки із російською державою були ліквідовані, чи йдеться про фінансову, енергетичну, політичну чи медійну сферу. «Духовна ж сфера – чи не єдина, де такий зв’язок існує, де не прийнято законодавчих рішень, щоб захистити релігійний простір, тож на часі перешкодити можливості втручання релігійним центрам держави-агресорки у  життя України», – сказав митрополит.

 

Comments are closed.