Збір коштів на підготовчі роботи до зими оголосили для Сутковецької церкви-фортеці на Хмельниччині, в якій нещодавно відбулось перше богослужіння українською мовою. Зібрати хочуть 80 тисяч гривень. Роботи, які планують провести в церкві, не потребують офіційних дозволів.

Про це Суспільному розповіла співорганізаторка збору Анастасія Донець.

“Нам потрібно закрити діри, залатати отвори, які просто зяють в стелі. Треба спеціальну техніку для того, щоб було безпечно виконувати ці роботи. Чекати проєктів просто немає можливості, тому що зима може зруйнувати цю церкву. Тому зараз терміново збираємо кошти для того, щоб полатати дах, закрити повністю всі отвори від голубів, замовити дерев’яні двері та зняти залізні двері.

Ми винесли весь той перегній, все те ми повиносили. Але там дошки все одно брудні, їх треба мити, чистити, шліфувати. Потрібно четверо чоловіків, які просто проведуть такі господарські роботи. На них не потрібно жодного проєкту, але безплатно їх теж ніхто не зробить”.

Церква-фортеця терміново потребує проєкту реставраційних робіт, розповіла Анастасія Донець.

“Вона вся перетягнута бетоном, а він для неї смертельний, потрібно знімати цемент зі стін. Ольга Пламеницька, коли проводила реставрацію у 2009 році, відкрила прекрасні фрески та законсервувала їх. Але громада взяла і ці фрески затерла бетоном. Тому треба знімати той бетон і сподіватися, що ті фрески там залишились, що вони не збили їх молотками”, – розповіла вона.

Сутковецька релігійна громада була однією із перших в області, яка перейшла до Православної Церкви України у 2019 році, після отримання Україною Томосу про автокефалію, розповів Суспільному речник Хмельницької єпархії і віднедавна настоятель цього храму Захарій Залізний. Та доступ до неї громаді ПЦУ вдалося отримати після п’яти років судових справ – в травні цього року.

 

Comments are closed.