Громада Свято-Михайлівського собору в Черкасах, яка після протистояння з УПЦ МП змогла 17 жовтня увійти до свого храму, отримала нового настоятеля – бригадного капелана, протоієрея ПЦУ Володимира Гладковського.

Про це повідомили в Черкаській єпархії ПЦУ.

Як повідомили в єпархії, 17 жовтня до Свято-Михайлівського гарнізонного храму на законних підставах уперше увійшли його парафіяни Православної Церкви України.

Громаду було офіційно зареєстровано ще у липні цього року, але прихильники УПЦ МП чинили перешкоди. Відтепер собор перейшов під юрисдикцію Черкаської єпархії ПЦУ на чолі з митрополитом Черкаським і Чигиринським Іоаном.

Митрополит Іоан звершив у храмі подячний молебень і оголосив ім’я теперішнього настоятеля і благочинного гарнізонного собору: ним став бригадний капелан, протоієрей Володимир Гладковський.

Владика також вклонився нетлінним чудотворним мощам преподобномученика Макарія, які спочивають у цьому храмі, й оголосив, що відтепер це святе місце стане розрадою для сімей загиблих українських Героїв, а також для самих воїнів.

Вже 19 жовтня тут відбудеться соборне богослужіння Димитрівської поминальної суботи. Буде також звершено панахиду на могилі фундатора Архангело-Михайлівського собору — митрополита Софронія.

У неділю 20 жовтня очікується прибуття до храму старшого брата Владики Софронія, найстаршого священика Черкаської єпархії протоієрея Петра Дмитрука, котрий подав мужній приклад і ще на початку повномасштабного вторгнення, у березні 2022 року, разом із більшістю кліриків Сміли перейшов до ПЦУ.

Як повідомляла РП,  вранці 17 жовня капеланська служба Черкаської ТрО повідомила, що Свято-Михайлівський кафедральним собор у Черкасах – відтепер у лоні ПЦУ. Як зазначив капелан 118 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ Володимир Педько, “здійснилася воля і заповідь владики Софронія – храм святого Архистратига Михаїла перейшов до Української Церкви разом зі своєю громадою, але на жаль, як часто буває, без священника”.

Згодом, прихильники УПЦ МП ввірвалися на територію Свято-Михайлівського храму в центрі Черкас. Близько 100 людей увірвалися до собору, після чого зайшли в єпархіальне управління на території церкви. До місця події прибув митрополит Черкаський УПЦ МП Феодосій. За словами очевидців, він разом із парафіянами прорвав «стіну» та увійшов до собору.

У найбільшому православному храмі Україні – Свято-Михайлівському соборі Черкас, громада якого перейшла до ПЦУ, уперше молилися українською мовою.

Comments are closed.