20 жовтня в гарнізонному Михайлівському соборі м. Черкаси вперше відслужили Божественну літургію українською мовою. Її очолив митрополит Черкаський і Чигиринський ПЦУ Іоан.

З ним разом служив архієпископ Яготинський Олександр, єпархіальне духовенство і військові капелани на чолі з благочинним гарнізонного Михайлівського храму, бригадним військовим капеланом протоієреєм Володимиром Гладковським, повідомили в єпархії.

Мабуть, уперше за багаторічну історію цей храм був наповнений черкасцями, гостями з багатьох куточків Черкащини, військовими, котрі прийшли розділити радість цієї події й помолитися за Україну.

На початку літургії митрополит Іоан звершив уставний чин відновлення святого храму, в якому донедавна панував дух «русского міра», оскільки собор перебував у підпорядкуванні УПЦ МП.

Були виголошені молитви за Українську державу, за її владу, за мужніх українських Героїв — живих і полеглих за її волю та Незалежність.

За Божественною літургією митрополит Іоан звершив дияконську хіротонію: він висвятив на диякона випускника Духовної академії Андрія Семчука, котрий згодом служитиме військовим капеланом.

Звертаючись до численної пастви, митрополит Іоан привітав усіх з перемогою історичної справедливості, про яку мріяв головний будівничий цього собору спочилий митрополит Софроній. Владика Іоан надав слово рідному брату Владики Софронія — протоієрею Петру Дмитруку, котрий разом зі смілянською паствою і духовенством однім з перших вийшов зі складу Московського Патріархату і доєднався до ПЦУ. Митрополит Іоан висловив сподівання, що отець Петро, незважаючи на похилий вік, залишиться духівником Черкаської єпархії й почесним кліриком собору, який побудував його брат.

На завершення митрополит Іоан вручив високі церковні нагороди — «Хрест Свободи» — групі військових, а також відзнаки міністра оборони України.

Митрополит Іоан разом із духовенством відслужив літію на могилі спочилого митрополита Софронія, після чого провів парафіяльні збори, на яких було вирішено низку організаційних і робочих питань.

Як повідомляла РП,  вранці 17 жовня капеланська служба Черкаської ТрО повідомила, що Свято-Михайлівський кафедральним собор у Черкасах – відтепер у лоні ПЦУ. Як зазначив капелан 118 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ Володимир Педько, “здійснилася воля і заповідь владики Софронія – храм святого Архистратига Михаїла перейшов до Української Церкви разом зі своєю громадою, але на жаль, як часто буває, без священника”.

Згодом, прихильники УПЦ МП ввірвалися на територію Свято-Михайлівського храму в центрі Черкас. Близько 100 людей увірвалися до собору, після чого зайшли в єпархіальне управління на території церкви. До місця події прибув митрополит Черкаський УПЦ МП Феодосій. За словами очевидців, він разом із парафіянами прорвав «стіну» та увійшов до собору.

У найбільшому православному храмі Україні – Свято-Михайлівському соборі Черкас, громада якого перейшла до ПЦУ, уперше молилися українською мовою.

Comments are closed.