У Росії влада продовжує гоніння релігійних організацій. Так, у Тулі суд постановив знести незареєстрований Молитовний дім євангельських християн, пастору якого тричі було відмовлено у реєстрації. А в підмосковному Воскресенську поліція зірвала богослужіння в євангельській церкві «Слово життя» і оштрафувала пастора.

Як зазначає Сова, 28 березня Тульський обласний суд скасував рішення суду першої інстанції, який дозволив використовувати Дім молитви євангельських християн. Тепер будівля повинна бути знесена. В кінці березня стало відомо, що ще 3 серпня 2017 року Привокзальний районний суд Тули відмовився задовольнити позов міської адміністрації про знесення житлового будинку, в якому розташований Будинок молитви євангельських християн «Свята Трійця». Чиновники вимагали визнати його самобудом.

Адміністрація Тули оскаржила це рішення і 22 березня 2018 року Тульський обласний суд скасував рішення районного суду і постановив знести будівлю.

Віруючі намагаються оскаржити рішення обласного суду. Будинок, в якому є і житлові приміщення, і зал для богослужінь, був побудований у 2013 році без необхідного дозволу, однак експертиза встановила, що загрози для оточуючих він не несе.

Громада планувала зареєструвати цей новобуд спочатку як житловий будинок, а потім як Молитовний дім, але у 2014-2016 роках пастор тричі отримував відмови у реєстрації та введенні в експлуатацію будівлі. Раніше, зазначає Сова, повідомлялося, що тульські чиновники намагаються вилучити Молитовний будинок і у місцевих баптистів.

Тим часом, дії співробітників поліції призвели до того, що лідер Церкви християн віри євангельської «Слово життя» у місті Воскресенську Московської області був оштрафований під надуманим приводом після того, як було зірвано богослужіння, повідомляє “Релігія і право”.

Представники Церкви «Слово життя» оскаржили це рішення у Воскресенському міському суді. Церква у місті діє, як релігійна група і входить до Асоціації християн віри євангельської «Церкви віри».

Пастора звинувачували у тому, що ще 17 грудня 2017 року на зборах громади він нібито примушував до прийняття «своєї релігії» двох чоловіків. Захисник Захарчука Олександр Фомічов відзначав, що протокол складений із порушенням термінів і з неправильним зазначенням часу, коли проводилося богослужіння. Крім того, нібито постраждалі громадяни ніколи не відвідували збори громади, їх ніхто ніколи не бачив на богослужіннях. Один з нібито постраждалих повідомив під час судового засідання, що, дізнавшись з інтернету про місце проведення служіння, він прийшов з товаришем на збори, де грала музика і була проповідь. Захарчук говорив про те, що «їхня віра є істинною і найкращою». Нібито потерпілий також туманно зазначив, що «були натяки, що наша православна віра не справжня, а його справжня».

Ніякого іншого тиску, за словами самих потерпілих, не було. З’ясувалося, що двоє нібито постраждалих і раніше ходили по «різних храмах» і слухали проповіді. Після того, як почули музику і проповідь в громаді «Слово життя», попросили поліцію перевірити цю церкву.

Однак члени громади відзначили, що на богослужінні бачили тільки трьох представників правоохоронних органів, які взяли у них пояснення, проте нібито постраждалих у той день не було. Основним доказом правопорушення, згідно з постановою суду, стали туманні заяви потерпілих і саме по собі «виявлення» діяльності релігійної групи «Слово життя» у Воскресенську (близько 30 людей), у яких відсутні документи на право існування та інформаційні таблички про проведення релігійних зборів.

Хоча закон дозволяє релігійним групам збиратися без реєстрації. Поряд з цим, відповідно до закону, лідер громади Володимир Захарчук повідомив Мін’юст Росії у 2017 році про початок діяльності релігійної групи.

Comments are closed.