У давньоримському місті Геркуланумі, знищеному виверженням Везувію в 79 році нашої ери разом з містом Помпеї, археологи знайшли обвуглений сувій – імовірно християнський рукопис, повідомляє КІРІОС з посиланням на Седмицю та christianpost.

За припущеннями вчених, сувій може містити ранньохристиянські записи. Відомо, що в Геркуланумі була багата бібліотека античних документів, але ці документи в переважній більшості випадків так і не вдалося розшифрувати через те, що сувої були роз’їдені вулканічним попелом і стали надзвичайно крихкими.

Однак в даному випадку група вчених сподівається домогтися успіху при розшифровці тексту обвугленого свитка за рахунок використання новітньої медичної апаратури.

«Всі ми бували у лікарів і знаємо, що вони широко користуються приладами комп’ютерної томографії та МРТ (магнітно-резонансної томографії), – пояснює Брент Сілс (Brent Seales), дослідник з університету Кентуккі, в своєму інтерв’ю службі CBS. – Ця апаратура дозволяє лікарям заглядати у внутрішні органи крізь шкірні покриви і м’язи. Якщо можна розглянути нутрощі людини в медичній клініці, чому ми не можемо застосувати ту ж технологію, щоб заглянути всередину свитка? Саме така ідея дослідження в загальних рисах».

«Тут жили люди і зникли, – додає вчений. – Їх культури зникли. Зникло все, чим вони жили. Але залишився ось цей предмет, свідок минулого часу, і він  повідає нам істину». За повідомленням журналістів CBS, вчені припускають, що серед античних документів, знайдених в Геркуланумі, і в цьому свиті, зокрема, можуть виявитися «ранньохристиянські письмові джерела і навіть перші згадки про Ісуса Христа».

Матеріали археологічних знахідок в Помпеях і Геркуланумі, чия страшна загибель при виверженні дала сюжети для безлічі творів художньої літератури, мистецтва. документальних публікацій і фільмів, завжди служили об’єктом наукових досліджень і дискусій. Деякі вчені вважають, що в цих містах було християнське населення.

У кількох випадках вчені повідомляли про знахідки хрестів в настінних зображеннях.

«Є висновки про те, що артефакт номер CIL 4 10062 і два хрестоподібних предмета, знайдені в Геркуланумі і Помпеях, є християнськими хрестами, що свідчать про наявність християн в регіоні нинішньої провінції Кампан’я напередодні виверження, що не підкріплюється надійними обґрунтуваннями, – стверджує Кук у своїй статті 2018 року. – Так, предмет номер CIL 4 10062, найімовірніше, просто зберігає каракулі – недбалий напис. А хрестоподібна насічка на стіні в Геркуланумі, можливо, залишена упором під настінну полицю. Що ж стосується спірного барельєфа в хлібопекарні в Помпеях, він, очевидно, зображує якийсь інструмент, який використовується пекарем».

Comments are closed.