Архієпископ Сімферопольський і Кримський Української Православної Церкви Київського Патріархату Климент, що займається духовною опікою громадян України, які перебувають за політичними мотивами в ув’язненні в Росії, розповів про свою поїздку до Олега Сенцова. Про це на своїй сторінці в Фейсбуці 5 червня написав російський журналіст Нової газети Антон Наумлюк, повідомляє Портал-Credo.ru.

«Зараз проходять тривалі бюрократичні процедури. Відповідно до законів РФ я маю право відвідати Олега Сенцова та інших політв’язнів, проте для цього потрібно надати цілий ряд документів. У колонії нам докладно пояснили, які документи необхідні і як цей процес можна організувати легально і законно. На території РФ зареєстровано дві єпархії Української Православної Церкви Київського Цатріархату. Я буду з найсвятішим Патріархом Філаретом обговорювати ситуацію, як, не порушуючи канонів і церковних правил, використовувати російське законодавство і ті документи реєстрації, які у нас є. Робота триватиме однозначно, тому що людина повинна сповідатися і причаститися. Олег цього хоче», – розповів архієпископ Климент. 

Він зазначив, що розуміння, як систематизувати роботу церкви з підтримки і відвідування українських політв’язнів в Росії, можливо, найважливіший підсумок поїздки до місця, де зараз знаходиться Сенцов.

Пояснюючи ситуацію з недопуском його вчора до Сенцова, Климент розповів, що ув’язненого ввели в оману співробітники колонії.

«Олега ввели в оману. До нього зайшли і сказали: «До тебе приїхали двоє: один Аскольд (режисер Аскольд Куров – прим.) І поп з Москви. Ти з ким зустрітися хочеш?». Олег вибрав Аскольда. Цією заявою намагалися вчора спекулювати, а його просто поставили перед вибором», – пояснив владика.

«Важка поїздка. Не дай Бог їздити по таким маршрутам. Але сьогодні тут перший день сонця і почалася весна, – зазначив архієпископ Климент. – У тому, що я сюди приїхав, моєї заслуги немає. Це було особисте прохання адвоката і моє величезне бажання, яке я адвокату озвучив під час суду над Балухом».

На його думку, у справі звільнення власних громадян, які перебувають в російських в’язницях, і, зокрема, у звільненні Олега Сенцова представники влади більше “піаряться”, ніж роблять конкретну справу.

«Олег Сенцов – високодуховна людина. Я кілька разів читав його заповіт, текст перегукується з текстом панахиди. Нехай припиняться спекуляції на тему, що він атеїст, хай не топчуть душу людини, ніхто не може зрозуміти, що в душі людини, коли він бореться», – сказав архієпископ.

«У тому, що Олег пішов на цей крок (голодування – ред.), винен ще й уряд України. Тому що увесь народ, уся Україна за Олега, а влада мовчить. Після повернення в Україну буде розмова з урядом і тими, хто займається питаннями політв’язнів. Уповноважені, депутати, по Страсбургам їздити піаритися вони можуть, а до ув’язненого приїхати не можуть. Олег не повинен відчувати, що він один, що він кинутий», – заявив архієрей УПЦ КП. 

25 серпня 2016 року українського режисера Олега Сенцова засудили загалом до 20 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Йому інкримінували в Росії підготовку до здійснення терористичних актів у Сімферополі, Севастополі та Ялті.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування. Єдиною умовою його припинення є звільнення всіх українських політв’язнів, які перебувають на території РФ.

Comments are closed.