В РПЦ вважають, що створення Єдиної Помісної Церкви в Україні може обернутися фатальними наслідками для світового православ’я. Про це пише російське видання “Інтерфакс”.

“Наша єдність, єдність Православної церкви в усьому світі – реально і без сумніву для всіх її вірних чад. Упевнений, що і в Константинопольської Православної Церкви, і у всіх інших помісних Церквах священноначалля, духовенство і віруючі це розуміють і відчувають так само. І ми маємо зараз – докласти усіх зусиль, щоб ця єдність не була зруйнована і щоб під приводом подолання розколу не виник новий, більш глибокий і серйозний розкол, який розсіче на частини все тіло світового православ’я”  – сказав глава синодального Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон.

Для тих же, хто поза Церквою, хто вже в розколі з нею, вважає російський митрополит, церковна єдність нічого не означає.

“Вона для них дійсно фантом, порожній звук, – продовжує ієрарх РПЦ. – Вони готові підривати його і далі заради своїх інтересів і інтересів тієї чи іншої політичної влади”.

Архієрей не згоден з тими, хто вважає, ніби в православному світі немає консенсусу у питанні надання автокефалії, а значить, Константинополь може діяти в “українському питанні” на свій розсуд.

Нагадаємо, Патріарх Варфоломій у день своїх іменин, 11 червня, під час Літургії у Патріаршому храмі св. Георгія на Фанарі заявив, що перед Вселенською Патріархією стоїть зобов’язання і відповідальність повернути народи України та Македонії до істини і канонічних рамок Церкви.

«Існування розколу не є аргументом, щоб позбавляти увесь народ звязків з церковною правдою та канонічністю, заперечуючи нашу відповідальність перед Богом і історією, а навпаки радше стимулом для пошуку спасительних та об’єнуючих рішень», – сказав православний першоєрарх.

Тези митрополита Іларіона (Алфєєва) щодо “згоди на створення автокефалії усіх помісних Православних церков” теж багато разів спростовувалася.

Таке бачення дійсно озвучувалося в процесі підготовки до Всеправославного Собору, як проект рішення питання нових автокефалій. Проте воно не було остаточно узгоджене і саме тому питання щодо автокефалій не було внесене в порядок денний Собору на Криті в 2016 року.

Comments are closed.