Рішення Вселенського патріархату створити в Україні автокефальну Церкву породило суперечки навколо майбутнього Української Православної Церкви Московського Патріархату.

Вже не раз на адресу Константинополя з Москви звучали звинувачення щодо “рейдерства”, під яким мається на увазі можливий перехід священиків і вірян з УПЦ МП в незалежну українську Церкву. “Рейдерством” було названо і пропозицію Предстоятеля УПЦ Київського Патріархату Філарета перейменувати УПЦ МП на Російську Православну Церкву в Україні.

У заяві, поширеній відділом зовнішніх зв’язків УПЦ МП, то кажуть, що неможливо змінити назву юридичної особи без її згоди.

В інтерв’ю Радіо Свобода голова Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет пояснює, чому, на його думку, назву потрібно буде змінити і яким буде церковне життя в Україні після того, як буде видано Томос.

– Жодного “рейдерства” не буде. Цього хотілося б Москві, щоб були приводи втрутитися у внутрішні справи України. Згадаймо, як почалася війна на сході. Росія нібито захищала російськомовне населення. А зараз хочуть створити приводи для нібито захисту православних. Ми знаємо це і не хочемо давати приводи. Тому жодного насильницького захоплення храмів не буде, а буде вільний перехід тих, хто цього хоче. Той же, хто цього не хоче, залишиться в Російській Православній Церкві. Ми ж будемо вимагати, щоб в Україні була одна Українська Православна Церква. Ми попросимо Верховну Раду прийняти закон про заснування однієї Української Православної Церкви, а інша повинна називатися Російською Православною Церквою. Вони повинні чесно назвати себе тими, ким є зараз, оскільки захищають інтереси Росії.

– В Україні завжди був вплив Москви, всі 27 років незалежності. Але, як стверджує українська приказка, “де два українці, там три гетьмани”. На жаль, це відноситься і до церковного життя. Що ви з цього приводу думаєте, Ваша Святосте?

– На жаль, ми тричі домовлялися з Українською Автокефальною Православною Церквою про об’єднання, і тричі вона висувала такі умови, на які ми не могли піти. Але зараз Собор збирає Вселенський Патріарх, і тому вони не зможуть відмовитися, так що питання буде вирішуватися на Соборі.

– Чи може Росія організувати коаліцію проти української автокефалії? Якщо так, то це буде коаліція меншості?

– Кілька церков можуть підтримати Росію. Всього лише кілька. Але тоді російська церква опиниться в ізоляції, виявиться у стані розколу. Їй це невигідно. Римсько-католицька Церква не має ніякого відношення до цього процесу, оскільки йдеться про православну Церкву, а не католицьку.

– Наскільки активно на сьогоднішній день рядові священики Московського патріархату переходять до церков Київського Патріархату і що заважає цьому процесу?

– Зараз духовенство мало переходить. Але переходять віряни. І все це відбувається безболісно.

– Можна назвати цифру?

– Візьміть, наприклад, Київ. Парафіяни залишають парафії.

– У РПЦ близько 12 тисяч парафій. Скільки перейшло?

– Перейшло на сьогоднішній день близько ста п’ятдесяти парафій.

Comments are closed.