Через амбіції владики Філарета Предстоятелю ПЦУ Епіфанію довелось зробити мабуть найважливіший вибір у житті.

Про це Митрополит Київський і всієї України Епіфаній повідомив в інтерв’ю ZN.UA.

“Патріарх Філарет сам у своїй голові склав певну модель керівництва Церквою. І цього не озвучував. Сам підписав усі умови, які висував Константинополь, вважаючи, що після виборів Предстоятеля він залишиться повноцінним керівником Православної церкви України. Це стало помітно вже після Собору й отримання  Томосу. Коли я почав говорити, яким я бачу в майбутньому керівництво Церквою, що треба скликати  Синод, він раптом відповів, що буде так, як бачить він. Що він — Патріарх, а я як митрополит, обраний на Об’єднавчому Соборі, виконуватиму почесну місію голови управління Синоду у справах зовнішніх зв’язків”, – розповів Предстоятель ПЦУ Епіфаній.

На запитання журналіста, коли він зрозумів, що владика Філарет очікує від нього повної залежності, митрополит Епіфаній відповів: “Та одразу ж після отримання  Томосу, 7 січня ми спілкувалися. Тоді ж він сказав, що я і вся Церква мусимо поминати  його скрізь як Патріарха”.

За словами владики Епіфанія, він намагався пояснити владиці Філарету,  що неможливо втілити у життя всі його забаганки.

“Я обраний Предстоятелем, але, безперечно, не претендую на абсолютну владу в Церкві, як було досі в Київському Патріархаті. У новому статуті закладена інша модель керівництва Церквою. Однак почесний патріарх Філарет вирішив, що я одноособово мушу зламати все те, що було прийнято 15 грудня на Об’єднавчому соборі. Що, власне, я й побачив 20 червня  на так званому соборі у Володимирському. Однак Патріарх Філарет хотів, щоб усе це було зроблено моїми руками”, – зауважив митрополит Епіфаній.

Він додав, що основна проблема владики Філарета була у тому, що він співвідніс себе з усією Церквою, тобто вирішив, що його особиста думка має бути думкою всієї Церкви.

Предстоятель ПЦУ також пояснив, чому владика Філарет був впевнений, що він беззаперечно виконає його волю.

“Усі останні десять років я був його помічником, намісником, ректором… старанно виконував усе, покладене на мене. Можливо, тому він і вирішив, що все залишиться саме так. Але, ще раз повторюю, 15 грудня Собор зняв відповідальність за всю Церкву з Патріарха Філарета і поклав на мене. Переді мною постав вибір: вибрати особистість, котра має свою приватну думку, — чи вибрати Церкву, яка в майбутньому буде розвиватися, зміцнюватися й утверджуватися”, – сказав митрополит Київський і всієї України.

“І я як Предстоятель дослухався  абсолютної більшості, яка хоче мати визнану Православну Церкву України. Я це відчував і бачив, відвідуючи регіони. Я спілкувався з архієреями й чув їхню думку. Вони казали, що не повернуться до того стану, в якому перебували до 15 грудня. І це теж казали Патріархові Філарету. Але він чомусь вважав, що архієреїв хтось залякав, що вони перебувають під тиском і в душі підтримують його. Але це було не так”, – наголосив митрополит Епіфаній.

Comments are closed.