ЮНЕСКО оприлюднила нову доповідь генерального директора організації щодо ситуації в анексованому Росією Криму в сферах освіти, науки, культури, поширення інформації та функціонування ЗМІ. Як повідомляє МЗС України, в документі констатується подальше погіршення ситуації на півострові у всіх сферах компетенції ЮНЕСКО.

Про це інформує РІСУ з посиланням на Радіо Свобода.

“Наводяться конкретні факти грубих порушень прав і свобод людини, перш за все українців і кримських татар, фундаментальних принципів і норм Організації, зокрема з питань забезпечення освітніх і культурних прав, перешкоджання вільному поширенню інформації та діяльності ЗМІ, численних випадків переслідувань і незаконних арештів журналістів”, – йдеться в повідомленні.

У доповіді вказують на “руйнівні дії російської влади в Криму, які реально загрожують збереженню універсальної культурної та історичної цінності й автентичності українських об’єктів культурної спадщини, зокрема об’єкту “Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора” – зі Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і Ханського палацу в Бахчисараї – з Попереднього списку всесвітньої спадщини”.

У доповіді повідомляється про запровадження першого етапу прямого моніторингу ЮНЕСКО ситуації в окупованому Криму, зокрема, перші два візити експертів ЮНЕСКО в Україну з метою збору інформації про ситуацію у галузі науки та функціонування ЗМІ на півострові.

Доповідь підготовлена на виконання рішення 205-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО “Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)”. Її розглянуть на 207-й сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, яка відбуватиметься від 9 до 23 жовтня 2019 року у Парижі.

Окупаційна влада анексованого Криму не згодна з інформацією, викладеною у доповідях ЮНЕСКО. “Міністр культури” анексованого Криму Аріна Новосельська запрошувала представників ЮНЕСКО особисто побувати на півострові й “об’єктивно оцінити” стан об’єктів культурної й історичної ваги.

Після анексії Криму Росія взяла під свою юрисдикцію всі об’єкти культурного й історичного значення, розташовані на півострові.

Київ наполягає на приналежності пам’яток українському народові і просить взяти їх під захист ЮНЕСКО.

До списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входить заповідник “Херсонес Таврійський” в анексованому Криму. Також кандидатами на внесення до списку є Ханський палац у Бахчисараї, Генуезька фортеця в Судаку, Кримська астрофізична обсерваторія, Мангуп-Кале, Ескі-Керме і Чуфут-Кале.

Нагадаємо, що на території Херсонесу було зведено оперну сцену, встановлено огорожу і рекламні щити. Влітку окупаційна влада проводила тут два фестивалі опери та балету, один з яких відвідав президент РФ Володимир Путін.

Це “оновлення” обурило навіть російських істориків, які закликали зберігати автентичність археологічних об’єктів. Зокрема вчений секретар Громадської історичної бібліотеки Андрій Сазанів назвав “знущанням” побудовану російськими властями оперну сцену на території Херсонеса.

Крім того, взимку було “реставровано” Ханський палац у Бахчисараї. Зробили це з використанням сучасної плитки, що нашкодило автентичності пам’ятки.

Comments are closed.