Коли йдеться про насильство, тобто використання переважаючих можливостей для вчинення зла, то його жертвами є обидві сторони: і ті, хто страждає від нього фізично та морально, і ті, хто його ініціює. Той, хто дозволяє неконтрольованим сплескам гніву або, що ще гірше, усвідомленим злим прагненням оволодіти своїм розумом, свідомо відмовляється від життєдайної любові до Господа та до свого ближнього, чим порушує найголовнішу із заповідей.

Про це митрополит Епіфаній написав на своїй сторінці у Facebook у Міжнародний день боротьби проти насильства, 2 жовтня.

Предстоятель ПЦУ нагадав, що Господь створив людину за Своїм образом та покликав кожного з нас до милосердної, терплячої любові. Також владика навів слова апостола Павла: “А тепер ви вiдкладiть усе: гнiв, лютiсть, злiсть, лихослiв’я, лайливiсть уст ваших; не говорiть неправди один одному, скинувши стародавню людину з дiлами її та вдягнувшись у нову, яка оновлюється в пiзнаннi за образом Творця її” (Кол. 3: 8 – 10).

Коли йдеться про насильство, тобто використання переважаючих можливостей для вчинення зла, то його жертвами є обидві…

Опубліковано Митрополит Епіфаній Вівторок, 1 жовтня 2019 р.

Митрополит Епіфаній додав, що насильство бере початок задовго до свого фізичного прояву і може проявлятися також і в суто духовному аспекті: наприклад, у постійних та безпідставних звинуваченнях, психологічному тискові, образах, зверхньому зневажливому ставленні.

“Поштовх до насильства криється в отруйності несправедливого й неконтрольованого гніву. Він оволодіває людиною, яка через слабкість духу піддається отруєнню, ураженню свого серця, душі та свідомості. Гнів забирає від нас істинну свободу і робить людину справжнім невільником. Впускаючи в серце злобу, людина відкриває тим самим двері для дії в ньому духів злоби. Замість того, щоб творити добро, зв’язана гнівом воля штовхає людину до великого гріха”, – застерігає Предстоятель.

Водночас владика Епіфаній додав, що насильство можна зупинити.

“Кожній людині під силу змінитися, оновитися на краще, якщо вона просить підтримки в Господа, адже молитва й терпіння завжди переможуть насильство та гнів. Зазирніть до свого серця й запитайте в себе: чому ж ми впускаємо туди лихі наміри, а не любов, тепло та радість? Невже не знайдемо в собі сил, щоб приборкати свій неправедний гнів, перемогти його терпеливістю, молитвою та вірою в те добро, яке притаманне кожній людині як образу Божому? До цього нас закликає і Писання: “Hе бувай переможений злом, а перемагай зло добром” (Рим 12: 21)”, – додав він.

Comments are closed.