Громади і священнослужителі можуть зазнавати тиску з боку правоохоронців через бажання вийти з єдності з Московським Патріархатом і доєднатись до Православної Церкви України.

Про це свідчить законопроєкт від депутатів “Опозиційного блоку “За життя”, повідомляє телеканал “Прямий” з посиланням на допис депутата фракції “Європейська Солідарність” Ростислава Павленка у Facebook.

“У мережі знайшли документ, який потребує пильної уваги. Генеральний прокурор, за листом Голови Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, доручає відповідним підрозділам “опрацювати” і “надати пропозиції та зауваження” за вельми знаковими законопроектами”, – наголосив Павленко.

Перераховані законопроєкти, внесені депутатами Опозиційної платформи “За життя”, стосуються “недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб – учасників подій на території Донецької, Луганської областей” (1089 і 1089-1), а також “внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за перешкоджання діяльності релігійних організацій” (1107).

“При цьому, у останньому проекті чітко не визначено, що таке “перешкоджання” і довільне тлумачення цієї норми на місцях дасть ще один важіль тиску на громади і священнослужителів, які бажають вийти з єдності з Московським Патріархатом”, – наголосив депутат.

Він зауважив, що мотиви депутатів від ОПЗЖ ініціювати такі проєкти законів зрозумілі.

“Але для чого “опрацьовувати” ці вигадки українській прокуратурі? Чи не побачимо механізми з арсеналу колишніх “регіоналів” невдовзі в руках нинішньої влади? Дивні справи”, – наголосив політик.

  • Законопроєкт № 1107 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за перешкоджання діяльності релігійних організацій” було підготовано і подано до Верховної Ради спонсором РПЦвУ, нардепом Вадимом Новинським.
  • Цим документом пропонується встановити кримінальну відповідальність за перешкоджання діяльності релігійних організацій. “Просто перешкоджання” – від 85 до 170 тис. грн або строк до 3-х років. Такі ж дії вчинені службовою особою або призвели до захоплення майна – від 170 до 425 тис. грн або строк від 3-х до 6-ти років. Такі ж дії, вчинені групою осіб – строк від 6-ти до 8-ми років.
  • Комітет з питань правоохоронної діяльності ВРУ отримав законопроєкт для ознайомлення 6 вересня, однак вже за тиждень (13 вересня) його було відкликано.
  • У цей час голова ГПУ Руслан Рябошапка отримує прохання від голови профільного комітету, нардепа від президентської партії “Слуга народу” Дениса Монастирського опрацювати проєкти законів, серед яких є і вказаний вище документ. Відтак 18 вересня генпрокурор дав відповіде доречення своїм заступникам.
  • У списку проєктів Рябошапки-Монастирського є документ про так звану амністію для бойовиків на Донбасі, якої домагаються опозиційні проросійські політики в Україні. Після ухвалення “формули Штайнмаєра”, яку, до речі, завзято підтримує той самий Новинський, в українському суспільстві почалися хвилювання, що українська влада погодиться серед іншого і на цю амністію.
  • Окрім цього, Новинський подав до Ради ще один законопроєкт – №1104, що стосується діяльності релігійних організацій, у якому ще більше цікавого. Він досі перебуває на ознайомленні у Комітеті з питань гуманітарної та інформаційної політики, яким керує нардеп від “Слуги народу” Олександр Ткаченко.
  • Детальніше про те, як спонсор РПЦвУ намагається перекроїти законодавство під інтереси Росії розповів релігієзнавець Дмитро Горєвой.

Comments are closed.