Предстоятель Кіпрської Православної Церкви Хризостом II нібито підтримує РПЦ у конфлікті з Вселенським Патріархатом, однак Собор Грецької Церкви підтримає Томос.

Про це заявив голова російського Імператорського православного палестинського співтовариства (ІППС) Сергій Степашин після зустрічі з Архієпископом Кіпрським Хрізостомом II, яка відбулася в Архієпископському палаці в Нікосії, передає ТАСС.

“На жаль, 13 жовтня Синод Грецької Церкви буде приймати рішення на підтримку Томосу [про автокефалію Православної Церкви України]. Але у Кіпрської Церкви позиція однозначна. Її предстоятель заявив, що свою позицію не змінює, хоча тиск на них йде”, – заявив Степашин.

Російське агентство також пише, що Хризостом II “раніше заявляв, що церковний розкол в Україні завдасть шкоди єдності всього православ’я”, і пропонував посередницькі послуги з метою “нормалізації ситуації”. Предстоятель Кіпрської Церкви дійсно озвучував намір виступити посередником у вирішенні церковних проблем, пов’язаних із наданням Україні автокефалії, однак, визнав право України мати власну незалежну Церкву.

Втім, Росія має свої важелі впливу на Кіпрського архієпископа, окупувавши спірні території на півночі Кіпру шляхом повзучої окупації. Тож на Хризостома і справді чиниться тиск, щоправда, з російського боку.

Згадана зустріч Степашина із Хризостомом II відбулась 9 жовтня. Нею завершилася програма чотириденного візиту глави ІППС до Республіки Кіпр. Під час візиту Степашин заявив про активне залучення паломників з Росії на Кіпр, а також про проведення на Кіпрі “низки значущих заходів, таких як форуми з питань туризму, паломництва, а також конференції, присвяченій 75-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні, що відзначатиметься наступного року”.

Зазначимо, що російське Імператорське Православне Палестинське співтовариство тісно пов’язане з ФСБ. Воно діє на міжнародній арені, намагаючись блокувати процес визнання ПЦУ, і просуває російські інтереси. Сам Степашин 1999 року був прем’єр-міністром Росії і розглядався як наступник Бориса Єльцина на посту президента, а потім очолював Рахункову палату РФ.

Говорячи про пріоритети роботи ІППС, Степашин виділив два основних. “У нас є дуже серйозне завдання, яке перед нами поставив президент РФ Володимир Путін: це повернення нашої власності на Святій Землі. Розкривати карти я не буду, але на цьому напрямку ми зараз ведемо найактивнішу роботу. Друге – це надання допомоги Сирії”, – пояснив Степашин.

Comments are closed.