У суботу, 19 жовтня, ім‘я Блаженнішого Митрополита Епіфанія було вперше згадано під час Великого входу на Божественній літургії у Салоніках під час співслужіння Вселенського Патріарха Варфоломія та Блаженнішого Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма.

Внесення Елладською Церквою до диптиху ім‘я Предстоятеля Епіфанія означає, що Грецька Церква вступила до канонічного спілкування з ПЦУ, повідомляє orthodoxia.info. Трансляція служіння доступна на YouTube.

Патріарх Варфоломій у своїй промові подякував архієпископа Ієроніма за те, що він вніс ім’я митрополита Єпіфанія до диптиху, і сказав, що предстоятель ПЦУ відвідає Салоніки, щоби віряни Православної Церкви України особисто могли переконатися в тому, що греки чекають на них.

Що далі?

Елладська церква згадала предстоятеля ПЦУ у диптиху (переліку) предстоятелів помісних православних церков світу, тепер митрополит Епіфаній має відвідати Афіни та співслужити з предстоятелем архієпископом Ієронімом на його запрошення.

Після рішення Елладської церкви священники та єпископи обох церков зможуть співслужити під час святих літургій, відвідувати храми та налагоджувати інші форми спілкування, зокрема і в освітній сфері.

Офіційне визнання автокефальної ПЦУ та встановлення церковного спілкування у світському житті можна порівняти з визнанням однієї держави іншою та встановленням дипломатичних стосунків.

Загалом у світі є 15 помісних православних церков світу, і їхніх предстоятелів поминають у чіткій послідовності – диптиху.

Вселенський патріархат має в ньому перше місце, а Елладська церква – 11. ПЦУ у цьому переліку займає 15-те місце. З моменту отримання томосу місце ПЦУ визнавав тільки Вселенський патріархат, а всі інші церкви не визнавали канонічність нової української церкви.

Comments are closed.