Глава відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон Алфєєв – власник пентхауса в іспанській провінції Аліканте вартістю 950 тисяч євро, стверджується в розслідуванні “Нової газети”.

Видання з посиланням на забудовника пише, що площа апартаментів митрополита у житловому комплексі Mare Nostrum II складає 235 квадратних метрів. Серед його сусідів – співачка Тамара Гвердцителі, режисер і телеведучий Юлій Гусман, колишній прем’єр-міністр Азербайджану Новруз Мамедов, продюсер Тимур Вайнштейн і український бізнесмен Юрій Аптекар.

Пентхаус Іларіона розташований на двох рівнях останніх поверхів, до нього додаються відкрита і закриті тераси, майданчик для барбекю і басейн, а всередині є дві спальні з санвузлами “і багато чого ще”.

Житловий комплекс Mare Nostrum II. Фото: Офіційний буклет забудовника

Обставини придбання митрополитом квартири не цілком прозорі. Митрополит Іларіон отримує “досить скромну” зарплату за роботу на декількох посадах в РПЦ, а також гонорари за книги, фільми і музичні твори. “Нова газета” не називає точної суми доходу митрополита, але зауважує, що придбати пентхаус він міг би тільки “у разі багаторічного накопичення”.

Крім того, за словами сусідів Іларіона, він рідко буває в Аліканте і не платить за пентхаус. Вони стверджують, що комунальний борг митрополита досяг вже 20 тисяч євро.

“Який сенс, купуючи квартиру за мільйон, “економити” на декількох тисячах, наражаючись на неприємності і небезпеку розголосу? – дивується сусідка Іларіона Олена Міщенко. – Єдина логічна версія: людина вважає, що за отриману в подарунок квартиру не треба платити”.

У чому сенс такого розкішного подарунка і хто його зробив?

За даними видання, це міг зробити бізнесмен з Ростова-на-Дону Михайло Боцко, який мігрував до Іспанії наприкінці 1990-х. Він є забудовником комплексу, де розташований пентхаус Іларіона. Видання описує декілька афер Боцка, серед яких виявилась і афера з нерухомістю. Довірливі росіяни, які не знали іспанської, купили в нього квартири, за які, як виявилось пізніше, не була виплачена іпотека. Іпотечна заборгованість митрополита Іларіона, який також став жертвою “схеми”, за 8 років нібито досягла 440 тисяч євро.

Сам Іларіон інформацію про свою нерухомість поки не прокоментував.

На 25 грудня призначено безпрецедентне в історії РПЦ спільне засідання Священного синоду і Вищої церковної ради.

Патріарх Кирило, незадоволений кризою церковного управління й особливо зовнішніми церковними зв’язками, налаштований на жорстку розмову з митрополитом Іларіоном.

На жовтневому засіданні Синоду йому було призначено заступника – архієпископа Леоніда Горбачова, причому в постанові Синоду містився прихований натяк на великі кар’єрні перспективи Леоніда (володіє “грецькою, англійською та розмовною арабською (єгипетський діалект) мовами”). Володіння єгипетським діалектом важливо у контексті розриву спілкування РПЦ з Олександрійським Патріархатом – другим за важливістю в православному світі.

Митрополит Іларіон є “міністром закордонних справ” РПЦ вже майже 11 років. Саме на роки його головування у ВЗЦЗ прийшлася “втрата України” і поступова ізоляція РПЦ у “світовому православ’ї” у результаті розриву з найбільшими помісними Церквами – Константинопольським і Олександрійським Патріархатами і Елладським архієпископом (Греція).

У середовищі єпископату за ним закріпилося іронічне пизвісько “Композитор”, яке натякає, що на теренах вигадок Іларіон є більш успішним, ніж на дипломатичних. Якщо у перші роки патріаршества Кирила саме Іларіон вважався мало не офіційним наступником Патріарха, то за останні роки його апаратна вага різко впала, і у безумовні лідери вирвався “лубянський” митрополит Тихон Шевкунов. Можливо, саме страх подальшого посилення Тихона змушує Патріарха зберігати Іларіона на посаді, щоб мати хоч якусь противагу “духівникові президента”.

Comments are closed.