РПЦ МП не виключає, що почне відкривати свої парафії в Африці, якщо Олександрійський Патріархат підтримуватиме “український розкол”.

Про це заявив глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату (ВЗЦЗ МП) митрополит Іларіон Алфєєв, повідомляє Credo Press з посиланням на Інтерфакс.

“Не хочу зараз прогнозувати, як будуть розвиватися події, але якщо Олександрійський Патріархат виявиться на стороні розколу, то тоді, звичайно, нам, мабуть, доведеться створювати парафії для наших вірян, тому що вони не зможуть причащатися в храмах Олександрійського Патріархату”, – заявив митрополит 24 грудня в ефірі телеканалу “Росія-24”.

Іларіон зазначив, що РПЦ МП зіткнулася з новою для себе ситуацією, оскільки завжди виходила з того, що Африка є “канонічною територією” Олександрійського Патріархату.

“Але, по-перше, треба сказати про те, що титул “всієї Африки” був доданий до титулу Олександрійського Патріарха лише в двадцятих роках XX століття, до того традиційний ареал впливу Олександрійського Патріарха обмежувався Північною Африкою, тобто тим, що історично належало Олександрійському Патріарху”, – заявив Алфєєв.

За словами представника РПЦ МП, протягом XX століття Олександрійський Патріарх поширив свою юрисдикцію на весь африканський континент, і Російська Церква його в цьому підтримувала – зокрема, коли вона будувала храми в Африці, то домовлялася про це з Олександрійським Патріархатом, до складу якого ці храми потім входили, і навіть священники, які прямували з Росії для служіння в них, ставали на тимчасовій основі кліриками Олександрійського Патріархату.

“Зараз, після того, як, на жаль, Олександрійський Патріарх зайняв позицію на підтримку розкольників, нам доведеться цю парадигму коригувати. Ми ще не знаємо, як це буде відбуватися, але ми вже бачимо, що до нас звертаються окремі африканські священнослужителі”, – заявив митрополит Іларіон.

Він пояснив, що священники РПЦ МП, які служать зараз в Африці, вже канонічно не пов’язані з Олександрійським Патріархатом, всередині самого Олександрійського Патріархату зростає невдоволення тим, що зробив їх Патріарх: кілька днів тому 27 священиків з Кенії, Танзанії та Замбії направили йому відкритий лист , де вони висловлюють незгоду з визнанням ПЦУ.

Comments are closed.