Архієреї Сербського патріархату звернулися до Конституційного суду Чорногорії з метою скасування нового закону про релігію, йдеться у повідомленні на сайті Чорногорської-Приморської митрополії Сербського патріархату.

Розширене засідання Єпископського ради Сербського патріархату в Чорногорії, на якому ухвалили звернення до Конституційного суду країни, відбулося 22 січня в Нікшичі.

Читайте також: Президент Чорногорії попередив про неприпустимість “захисту прав сербів” як у 90-ті

Остаточний варіант звернення до суду члени Ради сформували після проведення консультацій з широкою групою експертів-юристів. Мета звернення – ініціювати розгляд питання про відповідність нового закону “Про свободу віросповідання та переконань і правовий стан релігійних громад” нормам Конституції Чорногорії.

Читайте також: За сценарієм Кремля. Президент Сербії забажав захищати сербів у Чорногорії

Члени Єпископської ради нагадали, що і сам Конституційний суд має право ініціювати перевірку конституційності цього законодавчого акту.

У Сербській патріархаті побоюються, що Чорногорія почне “відбирати” і передавати невизнаній “світовим православ’ям” Чорногорській Церкві храми, побудовані до 1918 року, які зараз займає Сербський патріархат.

  • 27 грудня 2019 року Чорногорський парламент ухвалив закон про свободу віросповідання, який спрямований на зменшення впливу Сербської Церкви в Чорногорії і передбачає націоналізацію храмів, зведених до 1918 року.
  • У країні почалися масові протести на підтримку Сербської Церкви, а на мітингу в Косово навіть помітили куратора з ГРУ РФ. В інформаційному полі Росія підтримує Сербську Церкву, а прагнення чорногорців мати власну Церкву пояснює “агресивним націоналізмом”.
  • Президент Чорногорії Джуканович звинуватив Сербську Церкву у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі: “Вони вважають, що Чорногорія була створена помилково”.
  • В середині січня президент Сербії Александар Вучич заявив про “безправне становище” сербів у Чорногорії та необхідність їх захищати.

Comments are closed.