Єпископ РПЦ в Україні (УПЦ МП) Віктор Коцаба приїхав до Чорногорії підтримати Сербську Православну Церкву (СПЦ), чиї прибічники проводять протести проти закону про релігійні громади, який наприкінці 2019 року ухвалив чорногорський уряд.

Як повідомляє прес-центр РПЦвУ, офіційною причиною паломництва єпископа стали урочистості з нагоди дня пам’яті святого Савви Сербського (“Савиндан” – серб.).

Митрополит СПЦ Амфілохій з єпископом Баришівським Віктором

Зокрема, повідомляється, що 27 січня Божественну літургію в монастирі “Савина Главица”, що неподалік від міста Будва (Чорногорія), звершив митрополит Чорногорсько-Приморський СПЦ Амфілохій у співслужінні з єпископом Баришівським Віктором.

Читайте також: За сценарієм Кремля. Президент Сербії забажав захищати сербів у Чорногорії

Після служби єпископ Коцаба висловив думку, що православні Сербської Церкви “потребують молитовної підтримки” в Чорногорії.

“Дорогі брати і сестри! Православні українці! Давайте підтримаємо нашими молитвами наших православних братів і сестер в Чорногорії. Вони зараз як ніколи потребують цієї молитовної підтримки. Ми єдине тіло Христове, в якому немає ні еліна, ні іудея, ні чорногорця, ні українця, але все й у всьому Христос”, – сказав єпископ Віктор Коцаба у спеціально записаному відео.

До речі, відео єпископ записав під час участі у так званому молитовному ході на підтримку Сербського Патріархату.

“У Будві став учасником молитовного ходу на захист православних храмів і монастирів. Неймовірні відчуття. Тисячі людей в один голос співають: “Не дамо светине” (Не віддамо святинь). Жива віра і єдиний дух”, – написав Коцаба у Facebook.

Читайте також: Президент Чорногорії попередив про неприпустимість “захисту прав сербів” як у 90-ті

Що цікаво, таких “неймовірних відчуттів” владика чомусь не відчув під час Революції Гідності, зазначає інформаційне агентство Giuld Hall. Можливо, тому що його там не було і молитовно підтримати українців на Майдані під час протистоянь йому було абсолютно не цікаво. Натомість доля Сербського Патріархату в Чорногорії його дуже хвилює.

Агентство також вказує на цікавий факт: на відео і фотографіях, зроблених Коцабою під час молитовного ходу в Чорногорії, зокрема, видно прапори Сербії.

“Цікаво, чи не так? Будучи в Чорногорії, молитовно підтримувати і виходити з прапорами чужої країни? Дякую, що не з росіянами… хоча все може бути. Щось схоже відбувається в Україні, де Російська Церква заявляє, що на неї чинять гоніння”, – йдеться у публікації.

  • У Чорногорії практично всі церковні об’єкти належать особам, лояльним іншій державі – Сербії. Серед цієї нерухомості є об’єкти, що мають всесвітнє значення для православного паломництва (Цетіньській монастир, монастир Острог та ін.). Також вони є точками тяжіння туристичних потоків.
  • 27 грудня 2019 року Чорногорський парламент ухвалив закон про свободу віросповідання, який спрямований на зменшення впливу Сербської Церкви в Чорногорії і передбачає націоналізацію храмів, зведених до 1918 року.
  • У країні почалися масові протести на підтримку Сербської Церкви, а на мітингу в Косово навіть помітили куратора з ГРУ РФ. В інформаційному полі Росія підтримує Сербську Церкву, а прагнення чорногорців мати власну Церкву пояснює “агресивним націоналізмом”.
  • В середині січня президент Сербії Александар Вучич заявив про “безправне становище” сербів у Чорногорії та необхідність їх захищати.
  • Президент Чорногорії Джуканович звинуватив Сербську Церкву у просуванні інтересів РПЦ і підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі: “Вони вважають, що Чорногорія була створена помилково”.

Comments are closed.