У Нікополі на Дніпропетровщині представники Російської Церкви в Україні (УПЦ МП) намагаються захопити земельну ділянку і зруйнувати храм громади преподобного Іоанна Дамаскіна Дніпровської єпархії ПЦУ.

Як розповів Релігійній правді благочинний Нікопольського району ігумен Меркурій Скороход, представники РПЦвУ шахрайським шляхом оформили на підставну організацію частину їхньої землі, і тепер судяться з громадою ПЦУ.

“Вони мають приміщення на земельній ділянці впритул до нас, і тепер хочуть загарбати і нашу земельну ділянку”, – розповів ігумен Меркурій.

Історія української релігійної громади на честь преп. Іоанна Дамаскіна Дніпровської єпархії розпочалася ще на початку 90-х років. А 2005 року міськрада виділила громаді земельну ділянку, де планувалося будівництво церкви. На ділянці була розташована кінобудка, яку віряни переоблаштували під тимчасовий храм.

Храм преподобного Іоанна Дамаскіна Дніпровської єпархії ПЦ. Фото ігумена Меркурія

Однак згодом поряд з цією ділянкою знайшли історичну пам’ятку – фундамент давньої кам’яної козацької церкви на честь преп. Іоанна Дамаскіна, зведеної ще 1854 року біля поховання воїнів, які загинули під час кримсько-турецької війни. Церкву було знищено у радянські часи.

У цей час, орієнтовно 2009 року (час початку сильної політизації Церкви), у місті активізувалися представники УПЦ МП. Зокрема, було засновано релігійну громаду преп. Іоанна Дамаскіна УПЦ МП.

Як розповіла РП адвокат громади ПЦУ Людмила  Яремчук, після розкопок церкви була видана довідка, що це є історична спадщина, але офіційно її ніхто так і не зареєстрував. Тому тут лишався відкритий шлях для шахрайства, яким незабаром скористалися ділки на користь РПЦвУ.

“Орієнтовно 2015 року податкова на аукціоні продала цей фундамент як будівельні матеріали фізичній особі – Чаплицькому. І потім він оформив на неї право власності, вніс до статутного капіталу ТОВ “Аксіос 2018”, – розповіла Яремчук.

Пізніше ділки з Нікопольської територіальної громади допомогли шахраям забрати ще й каплицю святої Варвари, розташованої поруч.

“Люди, які отримали цю каплицю, передали її Московському Патріархату. І після того почалися скасування всіх рішень, які дозволяли нам розробляти проєкти (щодо будівництва храму, – ред.)”, – додала юристка.

Вона пояснила, що їхня земельна ділянка частково заходить на територію МП. І по-доброму, вони вже давно могли домовитися з представниками Московської Церкви, відступивши від їхньої ділянки на кілька метрів, та продовжити підготовку до будівництва. Однак ті не пристають на спроби домовитись і просто хочуть відібрати ділянку у ПЦУ.

Ігумен Меркурій (справа), адвокат Людмила Яремчук і настоятель громади о.Костянтин Титов. Фото: Facebook-сторінка ігумена Меркурія

“Ми судимося з ними вже другий рік. Спочатку, 2019 року, вони звернулись до адміністративного суду. Ми виграли суд у першій інстанції. Друга інстанція сказала, що це взагалі господарська справа, оскільки тут є право власності. І тому вони пішли в господарський суд, і зараз ми розглядаємо справу в першій інстанції господарського суду”, – пояснила Яремчук.

Перше засідання Дніпровського госпсуду відбулося 17 грудня, де були озвучені позиції сторін. Наступне засідання призначено на 11 січня 2021 року.

Ігумен Меркурій наголосив, що у разі перемоги Російська Церква знесе український храм, бо той заважатиме їхньому будівництву, та попросив молитов за українську громаду.

Громада преподобного Іоанна Дамаскіна Дніпровської єпархії ПЦУ

Comments are closed.