У Новоархангельському районі на Кіровоградщині РПЦвУ хоче всупереч закону збудувати храм на ділянці, яка належить школі. Про це повідомляє “Новоархангельщина онлайн”.

Як йдеться в листі секретаря та депутатки Торговицької сільської ради минулого скликання Наталії Терновенко, ще в 2012 році рішенням Торговицької сільської ради було відчужено земельні ділянки, які перебували в постійному користуванні школи, і зроблено це було незаконно.

“Виявилося, що ніяких дозволів на таке відчуження Міністерство освіти не надавало. При прийнятті рішення Закон України «Про освіту» та відповідні положення Земельного кодексу до уваги не брали. Тобто рішення не відповідало вимогам чинного законодавства. Але у рішень органів місцевого самоврядування є особливість, яка полягає в тому, що навіть якщо рішення не відповідає вимогам законодавства, воно має юридичну силу поки не буде скасоване. Хто був головою РДА та начальником відділу освіти не виясняла. Чи то мали місце хабарі, чи тиск на посадових осіб, чи просто людська глупість і байдужість – не знаю. Але маємо, що маємо”, – зазначає депутатка.

У 2017 році управлінням державної архітектурно-будівельної інспекції у Кіровоградській області реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт “релігійною громадою” скасовано і заборонено проводити будь-які будівельні роботи, про що  повідомили громаду.

Після цього представники РПЦвУ намагалися обійти законні рішення органів влади й продовжити будівництво церкви.  Писали заяву в поліцію “про порушення прав релігійної громади” та “незаконне вилучення земельної ділянки у релігійної громади”.

“На сьогодні Торговицька школа – це опорна школа, де навчаються діти не тільки Торговиці та Левківки, а й навколишніх сіл. Фінансуються з державного бюджету цікаві необхідні для школи проекти. Ми бачимо і внутрішні ремонти і зовнішні, оновлення оснащення тощо.  Школі зараз необхідно змінити цільове призначення земельних ділянок на землі для будівництва та обслуговування закладів освіти та зареєструвати право постійного користування у Державному реєстрі речових прав. У разі, якщо “релігійна громада” звернеться до суду щодо скасування наших останніх рішень, вважаю, що необхідно звернутися за допомогою до Міністерства освіти і науки України та прокуратури і підняти питання щодо відповідності чинному законодавству рішень, які були прийняті у 2012 році. Закон має бути один для всіх!” – зазначила Наталія Терновенко.

Comments are closed.