Очільник РПЦ в Україні (УПЦ МП) митрополит Онуфрій під час висвячення на єпископа складав присягу на вірність «країні нашій Російській».

Це відбулося у грудні 1990 року, ще до розпаду СРСР, зауважив релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі «Детектор. Релігії» на YouTube-каналі DetectorUA.

«Відповідно до архієрейського чиновника від 1983 року навіть за часів СРСР єпископи складали присягу «бути вірним владі богом хранимої країни нашої Російської». Тобто ніякої пафосної дружби народів чи союзу національних республік в розумінні РПЦ не існувало. Була одна велика Росія. І митрополит Онуфрій їй присягав. Присягу не змінюють і Україні наново єпископи, здається, не присягали», – зазначив Горєвой.

Експерт зауважив, що єпископи Московського Патріархату, які отримали висвячення вже в Україні, публічно не виголошують клятви владі.

«Проте невідомо, який саме текст присяги вони офіційно підписують. Ці документи ніколи ніде не публікуються, а з деяких присяг можна зробити висновок, що в тексті клятви є моменти, які церковники не хочуть публічно озвучувати», – зазначив релігієзнавець.

Нагадаємо, нещодавно російський релігієзнавець Сергій Чапнін повідомив, що всі єпископи РПЦ складають клятву на вірність державі: «Обіцяюся бути вірним владі богохранимої країни нашої російської».

Це сучасна присяга, але така традиція існує ще з вісімнадцятого століття, зауважив своєю чергою Дмитро Горєвой.

«Більше того, за часів Петра першого було навіть прийнято спеціальний рішення Синоду аби кожен священник, якщо дізнався під час сповіді, що готується заколот чи будь-який виступ проти очільника держави, то він був зобов’язаний повідомити владу про це», – сказав релігієзнавець.

Він наголосив, що таємниця сповіді в РПЦ фактично ставала фікцією.

Найцікавіше, що це рішення Синоду РПЦ так і не було скасовано. Формально воно лишається чинним і священики повинні повідомляти відповідні органи. І у присязі архієреїв спочатку була обіцянка передавати інформацію отриману на сповіді.

Comments are closed.