На Львівщині хочуть відновити костел XVII століття, у якому хрестили митрополита Андрея Шептицького – предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви. Зараз у будівлі аварійний дах, через це у костелі руйнуються стіни, повідомляє Суспільне.

Храм у селі Терновиця Яворівського району діяв до Другої світової війни, у радянський час там був склад хімікатів та міндобрив. Місцеві мешканці хотіли виготовити паспорт об’єкту та подаватись на проєкти, щоб відновити костел.

“Нижній ряд цегли знищений отрутохімікатами, дах протікає, даху практично вже немає. Тут збережена дахівка XVIII століття ніби 40-го року, вона вся маркована, якщо є якийсь вітер сильний, то ми попереджуємо людей, щоб тут не ходили, бо падає”, – розповідає про стан костелу мешканець села Терновиця Ростислав Канус.

Про те, що у храмі хрестили митрополита Андрея Шептицького, свідчить збережена пам’ятна дошка його бабусі та дідуся. Батьки митрополита Ян та Зофія приїжджали на бричці із сусіднього села Прилбичі на недільну службу.

Будівля не перебуває на балансі місцевої влади, громада шукала власника об’єкту. Як розповідає староста села Терновиця, мешканці писали листи-звернення до греко-католицької архієпархії та до римо-католицької архідієцезії. Однак відповіді не було.

“Вкінці 2018 року тут була створена релігійна громада костелу Святої Трійці і відповідно ми зупинилися і далі вже нічого не продовжували робити”, – каже староста Терновиці Світлана Шкарпінець.

Отець римо-католицької парафії у Яворові Марек Недзвецкі у телефонній розмові підтвердив, що костел належить їхній громаді, про його стан теж знають.

“Облдержадміністрація передала нам костел. І ми думаємо над тим, щоб почати якісь ремонти. Громада там зареєстрована, статути зареєстровані і думаємо тепер, як це зробити, бо костел дуже зруйнований”, – каже настоятель Яворівського римо-католицького костелу Марек Недзвецкі.

Комісія спадщини та туризму готує список об’єктів, відновлення яких відбуватиметься за рахунок співфінансування з обласного бюджету та місцевого.

“Там є, я так розумію, аварійні елементи даху, але на це потрібно реагувати вже, там є питання безпеки, щоб воно не було розграбоване. Про це хтось мусить подбати. (Чи якесь освітлення, чи якесь відеоспостереження, чи якесь наповнення того об’єкту). Його можна починати вже зараз”, – розповідає голова комісії культурної спадщини та туризму облради Іван Щурко.

Також голова комісії розповів, що ініціюватиме зустрічі із римо-католицькою громадою, Новояворівської ТГ та місцевими мешканцями, аби вирішити, як відновлювати костел та виготовити документацію для внесення будівлі у перелік нерухомих пам’яток.

Comments are closed.