Вірянам релігійної громади ПЦУ у селі Успенка Кіровоградської області доводиться відвідувати служби онлайн, поки триває судовий процес з представниками РПЦ в Україні за храм.

Про це розповів Релігійній правді священник ПЦУ Тарас Василик, який сам із Львова, але на великі свята приїжджає до громади в Успенку.

“Ми служимо онлайн для громади Успенки. У нас є зареєстрована група у Facebook, тому поки так. Тим більше зараз пандемія… Але такі служби, як Водохреща, ми проводили надворі. Богоявлення проводили на Дніпрі”, – зауважив протоєрей.

Фото: Facebook / Релігійна громада Успіння Пресвятої Богородиці ПЦУ с.Успенка

7 жовтня 2020 року релігійна громада Успіння Пресвятої Богородиці Кропивницької єпархії ПЦУ с. Успенка отримала ухвалу суду, яка визнавала її право на здійснення релігійної діяльності у будівлі Свято-Успенської церкви та забороняла управлінню Олександрійської єпархії РПЦвУ та будь-яким іншим особам чинити їй перешкоди у користуванні храмом.

За кілька днів віряни прийшли до храму разом із держвиконавцем, який мав простежити за виконанням рішення суду. Проте передача ключів не пройшла гладко.

“Був спротив, були люди, яких привезли з Дніпропетровська, зокрема колишні священники”, – пригадав отець Тарас.

Він розповів, що громада тоді все ж зайшла до храму і змінила замки, зауваживши зникнення деякої церковної атрибутики.

Фото: vk.kr.ua

Проте, зважаючи на те, що представники єпархії РПЦвУ оскаржили судове рішення в інших інстанціях, віряни ПЦУ вирішили не розпалювати конфлікт та опечатали храм на час судових баталій.

“Вирішили: коли матимемо остаточне рішення суду, тоді заходимо”, – зауважив священник.

Зараз віряни в Успенці намагаються жити по-добросусідськи і не роздмухувати релігійну ворожнечу навіть у соцмережах.

Як каже отець Тарас, це робиться для того, щоб “пізніше, коли ми все ж таки виграємо (а я вірю, що ми виграємо), щоб ми змогли об’єднатися, щоб не було розділення”.

“Бо це проходить через сімї, через родини, то це так трохи боляче”, – зазначив протоєрей, наголосивши, що громада продовжує молитися і діяти у правовому руслі.

Comments are closed.