У Хмельницькій області восьми парафіям довелося боротися у судах з представниками РПЦ в Україні (УПЦ МП) за доступ до власного храму і за визнання законності перереєстрації своїх релігійних громад у ПЦУ.

На цей час більшість судових процесів вже завершені або перебувають на стадії виграної апеляції.

Про це йдеться у звіті Хмельницької єпархії ПЦУ, наданому Релігійній правді митрополитом Хмельницьким і Кам’янець-Подільським ПЦУ Антонієм Махотою.

Проте у деяких селах ще не мають кінцевих рішень. Зокрема, у кількох селах Хмельниччини очікують на розгляд Великою Палатою Верховного суду аналогічної справи з Івано-Франківщини, яке відбудеться вже за кілька тижнів і впливатиме на подальші судові розгляди.

Практично всі позови представники РПЦвУ спрямовували проти Хмельницої ОДА, яка займалася перереєстрацією статусів громад у новій редакції.

Свято-Іоанно-Богословська церква ПЦУ в Малині

Так, у вересні 2020 року апеляційний суд закрив справу проти перереєстрації громади Свято-Іоанно-Богословського храму села Малиничі Хмельницького району у ПЦУ, але представники РПЦвУ подали скаргу до касаційної інстанції.

У листопаді 2020 року Верховний суд вирішив зупинити провадження у справі до розгляду Великою палатою Верховного суду аналогічної справи проти перереєстрації громади в Івано-Франківській області. Розгляд призначений на 16 лютого 2021 року.

На розгляд цієї ж справи чекають й у селі Гвардійське Хмельницького району. На цей час справа проти перереєстрації громади Свято-Успенського храму у ПЦУ перебуває у суді першої інстанції.

Також 16 лютого на розгляд касаційної скарги Великою палатою Верховного суду очікують у селі Сутківці Ярмолинецького району. Там апеляційний суд став на бік представників РПЦвУ, а Хмельницька ОДА оскаржила це рішення.

Тиху перемогу отримали віряни села Рижулинці Хмельницького району. Там у серпні 2020 року суд залишив скаргу представники РПЦвУ без розгляду, після чого вони полишили судову тяганину.

Ще одну беззаперечну перемогу отримали віряни села Ставниця Летичівського району. У жовтні 2020 року ВСУ підтвердив рішення апеляційного суд на користь Хмельницької ОДА, яка перереєструвала у ПЦУ громаду Свято-Дмитрівського храму. 27 січня громада вперше після двох років судів увійшла у свій храм. Цей процес відбувся мирно за згодою обох сторін.

Громада ПЦУ у Свято-Михайлівському храмі в селі Галузинці

Також нещодавно релігійна громада Свято-Михайлівського храму в селі Галузинці Деражнянського району здобула перемогу у справі про визнання право власності на храм. Однак ще триває касація за скаргою представників РПЦвУ на перереєстрацію громади. Тим не менш нещодавно громада вперше за два роки молилася у власному храмі.

Ще одна перемога – в селі Лисогірка Летичівського району. Суд першої інстанції 2019 року скасував перереєстрацію релігійної громади Свято-Косьмо-Даміанівського храму, однак 2020 року апеляційний суд це рішення скасував. Ця громада також нарешті законно увійшла в свій храм.

Церква у Лисогірці

Схожим чином ситуація розгорталася у селі Клинове Городоцького району. Хіба що тут на бік громади Свято-Ільїнського храму ПЦУ став уже Верховний суд і справу було передано на повторний розгляд до суду першої інстанції – Господарського суду Києва. Станом на літо 2020 року новий склад суддів вирішив закрити провадження у справі, оскільки вона не підпадає під юрисдикцію господарських судів. Апеляцію представників РПЦвУ на це рішення не прийняли.

Comments are closed.