3 лютого два роки тому відбулася знакова подія для українського православ’я – інтронізація предстоятеля єдиної помісної Православної Церкви України митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Православна Церква та віряни вітають свого предстоятеля й дякують за служіння на благо Церкви, українського народу й нашої держави.

“Від заходу до сходу, з півночі на південь Православна Церква України є відкритою для кожної людини, її визнають інші Помісні Церкви-Сестри, її підтримує Вселенська Церква-Матір. Однак найголовніше досягнення – це єдність і цілісність нашої духовної родини, яку Ви під своїм проводом ведете шляхом правди, свободи та гідності. Віримо, що з Божою допомогою, під Вашим мудрим та розважливим керівництвом буде успішно довершена справа єднання всіх православних України навколо Київського престолу”, – йдеться в привітанні.

Нагадаємо, що два роки тому в духовній святині Києва – Софійському соборі – на Божественну літургію з чином інтронізації, щоб розділити радість урочистої події, того дня зібралися ієрархи й духовенство Помісної Церкви та Вселенського Патріархату, Українських Православних Церков у діаспорі, ігумени та ченці з Афону, представники держави та інших Церков і релігійних організацій, віряни з різних куточків України та світу. А ще на Софійській площі та через онлайн і телетрансляції український народ стежив за особливим історичним моментом.

Напередодні чину інтронізації в Соборі Святої Софії Митрополит Епіфаній у співслужінні ієрархів та сонму духовенства очолив Всенічне бдіння. Вранці урочистого дня біля могили блаженної пам’яті Патріарха Володимира (Романюка) звершив заупокійну літію за всіма спочилими Першоієрархами та архієреями Української Церкви.

Чин інтронізації відбувся у вівтарі собору після співу Трисвятого. Відтак під час кількаразового виголошення «Аксіос!» митрополита Епіфанія посадили на архієрейський трон, встановлений на Горньому місці – у крайній східній точці вівтаря. Згодом він одягнув дві панагії, які традиційно засвоєні предстоятелям Помісних Церков як зовнішня ознака їхнього сану. Крім того, під час літургії разом із жезлом та виносною свічкою, що є символами архіпастирської влади, став вживатися спеціальний предносний Хрест. За давньою традицією він використовувався Київськими митрополитами.

Наприкінці Божественної літургії митрополитові на амвоні піднесли архієрейську мантію багряного кольору, який вживають для цієї одежі більшість предстоятелів Помісних Церков.

Під спів хору на словах «На гору Сіон…» митрополит Епіфаній піднявся на архієрейську кафедру в центрі храму та благословив усіх присутніх на три сторони. Торжествене богослужіння завершилося урочистим многоліттям.

Джерело: ПЦУ.

Comments are closed.