У суботу, 20 лютого, у Стамбулі відбулося урочисте проголошення митрополита Вселенського Патріархату Еммануїла митрополитом-старцем Халкедонським за участі Вселенського Патріарха Варфоломія та ієрархів. Про це повідомляє Оrthodox Times.

Звертаючись до митрополита-старця Халкедонського, Вселенський Патріарх висловив велику радість та наголосив, що підвищення до керівника Халкедонської митрополії – це нагорода за багаторічний внесок у розвиток Церкви-Матері “завжди зі зразковою вірою і відданістю їй”.

Він підкреслив і високо оцінив внесок Еммануїла у сприяння міжхристиянському та міжрелігійному діалогу, що є одним із пріоритетів Вселенського Патріархату, а також поширення “голосу православ’я поміж європейським інституціями в Брюсселі”. Варфоломій зауважив, що на жаль, це свідчення було пошкоджено необдуманим створенням багатьох представництв різних православних автокефальних церков.

“Тепер ви перебралися із Заходу на Схід, який ви добре знаєте і любите, саме тому ви прийняли призначення в митрополію Халкедона. Все складається, ми всі чекали на вас, ми всі передбачаємо краще майбутнє завдяки вашому цінному внеску”, – зазначив Патріарх.

У відповідь митрополит Халкедонський висловив Вселенському Патріарху та синодальним ієрархам щиру подяку за його обрання. “Я вдячний, ваша всесвятість! Я вдячний за своє нове призначення і за свою подорож, яку я здійснив під вашим натхненним керівництвом, під вашим благословенням, як син справжнього батька”, – зазначив Еммануїл.

Як повідомляла РП, Синод Вселенського Патріархату обрав митрополита Галльського Еммануїла старцем-митрополитом Халкедонським.

Старець-митрополит Халкедонський Еммануїл відомий в Україні завдяки неодноразовим візитам у якості особистого представника Вселенського Патріарха. Під його головуванням як спеціального Патріаршого екзарха 15 грудня 2018 р. у Святій Софії Київській відбувся Об’єднавчий Собор.

У Росії релігійні оглядачі висловили побоювання, що митрополит Еммануїл Адамакіс, який залишає Західну Європу і вирушає до Константинополя, ставши старцем-митрополитом Халкідонським, може стати наступником Патріарха Варфоломія.  Автори зазначають, що для Адамакіс – це явне підвищення в церковній кар’єрі, оскільки “старцівська” кафедра Халкедона є другою за честю після Константинопольської архієпископії, очолюваної Патріархом. Також на богослужіннях саме “старець-митрополит Халкедонський” стоїть другим після Патріарха.

Comments are closed.