У релігійній громаді у Сараті на Одещині, яка протягом двох років виборює у судах право перереєструватися у ПЦУ, потішилися рішенню Верховного суду України, який днями погодився з тим, що зміна конфесійної належності парафії стосується прав винятково членів релігійної громади, а не правлячого архієрея, тому він не має права оскаржувати таке рішення.

Це рішення ВСУ привітала адвокат Сніжана Чубенко, яка зокрема, веде справу громади у Сараті. За її словами, нарешті сталося те, чого чекали всі: і парафіяни, і їхні адвокати, і судді.

“Суд сказав, що люди і тільки люди на своїх зборах вирішують питання де і з ким їм бути і для такого рішення ніяких дозволів ні у московських священиків, ні у правлячих архієреїв Московського Патріархату – брати не потрібно”, – написала Чубенко на своїй сторінці у Facebook.

Священник саратської громади Владислав Шіман, настоятель Свято-Покровського храму, поділився її дописом у Facebook,  супроводивши його коментарем: “Дуже приємна та важлива інформація від нашого адвоката”.

У рішенні ВСУ від 24 лютого йдеться про громаду у Костянтинівці Донецької області, але воно стосується усіх громад, які хочуть перереєструватися у ПЦУ. Тож адвокат Сніжана Чуденко привітала усі громади ПЦУ з перемогою.

“Якщо Бог за нас, хто проти нас? Ми мали проблеми в судах, відстоюючи своє законне право на свободу вибору канонічного підпорядкування. Московські попи всіляко намагалися утримати в рабстві приходи, які вирішили вийти з-під Московського Патріархату: захоплювали і закривали він громади церкви, засипали судами… Всіх вітаю і бажаю перемог”, – написала на своїй сторінці адвокат.

Як повідомлялося раніше, у Православній Церкві України розповіли історію боротьби парафії в Сараті за своє законне право бути в лоні єдиної помісної Церкви та розсекретили маніпуляції, до яких вдається Московський Патріархат, щоб усіляко цьому протидіяти.

Окрім судових справ, парафії ще доводиться виборювати право на перереєстрацію статуту. Чиновники Одеської ОДА відмовляли вже чотири рази.

Comments are closed.