Останніми днями у Російській Церкві в Україні (УПЦ МП) активно готувалися до масових хресних ходів на честь Свята Торжества Православ‘я, яке у 2021 році випадає на 21 березня.

Як декларував кілька днів тому очільник РПЦвУ Онуфрій, головною темою цьогорічних хресних ходів мав стати протест проти закону про перейменування цієї конфесії.

Так вже сталося, що дата, запланована для масових зборів вірян, припадає на розпал епідемії коронавірусу, яка досі вирує Україною. І, здавалося, ніби єрархів Російської Церкви в Україні зовсім не турбує вірус, як це було минулоріч, а численні жертви хвороби, в тому числі і серед духовенства, не змогли їх переконати у необхідності дотримуватися карантинних заходів.

Так, станом на 18 березня низка єпархій РПЦвУ анонсували проведення хресних ходів цієї неділі. Серед них: Волинська, Чернігівська, Рівненська, Черкаська, Харківська, Кременчуцька, Дніпропетровська, Запорізька єпархії. Звичайно у Києві також планувалися масові заходи.

Про хресний хід сповістила навіть Чернівецька єпархія, незважаючи на те, що Буковина перебуває у червоній зоні і всі масові заходи тут заборонені.

Єдиний голос розуму пролунав лише із Вінницької єпархії РПЦвУ. Там єпархіальний архієрей Варсонофій переніс хресний хід на 2 травня з формулюванням “у зв‘язку з суттєвим погіршенням санітарно-епідеміологічної ситуації у Вінницькій області, значним збільшенням кількості хворих на COVID-19”.

Аж раптом у Києві ввели суворий локдаун на період від 20 березня до 9 квітня. За словами мера Віталія Кличка, ситуація в столиці “складна” і може стати “катастрофічною”. У лікарнях понад 3300 хворих на ковід, заповнюваність ліжок – понад 70%.

Відтак перенести хресний хід вирішили і в Київській єпархії. Про це повідомило підконтрольне РПЦвУ видання СПЖ з посиланням на власні джерела.

Схоже рішення ухвалило і керівництво Одеської єпархії РПЦвУ. Про це повідомив місцевий клірик архідиякон Андрій Пальчук. За його словами, це було зроблено після наради з представниками департаменту охорони здоров’я і керівництвом поліції.

Примітно, що на тому ж релігійному ресурсі намагаються героїзувати керівництво РПЦвУ, називаючи скасування хресних ходів “реальним патріотизмом”, а саму конфесію – “Церквою українського народу”.

За деякий час про перенесення хресного ходу оголосила й Чернівецька єпархія.

Чекаємо на відповідні новини з решти єпархій Російської Церкви в Україні.

Comments are closed.