Багато священників ПЦУ, які несуть служіння на Донбасі, мають світську роботу, а частину зароблених грошей жертвують на потреби парафіян.

Про це в інтерв’ю Релігійній правді митрополит Донецький та Маріупольський Сергій, який останні 12 років керує єпархією ПЦУ на Сході.

«Коли почали гинути наші хлопці, наші побратими, я дав вказівку по єпархії, щоб, якщо є можливість, купувати за свої кошти труну, хрест і все інше, забезпечити всім необхідним родину, аж до продуктів харчування, фізичною допомогою і духовною допомогою родину загиблого. Усі священники мене підтримали», – розповів владика.

Митрополит Сергій з родиною переселенців. Фото: eleos.com.ua

На запитання, де ж священники беруть кошти на допомогу парафіянам, митрополит повідомив, що багато священників працюють і пишаються цим.

Зокрема, є декілька священників-викладачів, двоє лікарів – один хірург, другий у ковідній бригаді працює, а в суботу, неділю, по святах, вони служать в церкві.

Також є священник-шахтар, який має невелику громаду, він займається дітьми, з притулками сімейного типу, з діточками бідних родин. «Свої гроші, які він заробляє в шахті, ділить на дві частини. Одну – на свою родину, а одну – на церкву», – розповів митрополит Сергій.

«Є священники, які працюють на підприємстві. Вони мають невеличкі бідні громади – з 15 бабусь, які ледве виживають на свою пенсію», – додав владика.

Він розповів, що ці священники зі своїх коштів, які заробили на підприємстві, чи на шахті, чи викладаючи у вищому навчальному закладі, оплачують електроенергію, воду і ще роблять подарунки для своїх парафіян.

«Багатьом допомагаємо від нашого синодального відділу соціального служіння. І продуктами харчування, медициною і гуртожитками. Елеос-Україна – наша благодійна організація, наше синодальне управління соціального служіння і благодійності при Православній Церкві України займаються великою духовною справою», – резюмував митрополит Сергій.

Comments are closed.