На Донеччині тільки одна парафія Московського Патріархату перейшла до ПЦУ — релігійна громада Свято-Стрітенського храму у місті Костянтинівка. І відбувалося це з великими боями у суді з представниками РПЦ в Україні (УПЦ МП).

Митрополит Донецький та Маріупольський ПЦУ Сергій розповів в інтерв’ю Релігійній правді, чому люди висловили бажання приєднатись до Української Церкви.

«Перейшла вся релігійна громада з храмом, з головою парафіяльної ради, з церковно-парафіяльною радою, крім священника. А чому перейшли? Бо голова парафіяльної ради і віруючі побачили одного зі священників Московського Патріархату, який сидів на БТРі і кричав «бей хохлов, спасай Россию», – розповів владика Сергій.

Фото: Новинарня

Він зауважив, що люди, які будували цю церкву, були далекі від церковної політики.

«Церква – це Церква. Українська Церква – значить, Українська Церква. А коли почалася війна і коли побачили священників Московського Патріархату, які підтримали денеерівців з їхніми прапорами, для них все стало ясно», – пояснив митрополит.

Нагадаємо, у лютому 2021 року Верховний Суд виніс рішення про те, що зміна конфесійної належності парафії стосується прав винятково членів релігійної громади, а не правлячого архієрея, тому він не має права оскаржувати таке рішення. Відтак Свято-Стрітенський храм м.Костянтинівка на Донеччині залишився у ПЦУ.

Це рішення привітали і в інших громадах Української Церкви, які продовжують відстоювати у судах свої права на храм і перереєстрацію.

Comments are closed.