Промосковські політики та експерти нервово відреагували на інтерв’ю предстоятеля Православної Церкви України Епіфанія, в якому він назвав російською пропагандою кількасерійну стрічку «Паломниця» Оксани Марченко — дружини проросійського політика Віктора Медведчука та куми Путіна.

Про це пише Духовний фронт України.

Складається враження, що всі, хто вирішив «критикувати» митрополита Епіфанія, отримали це завдання і набір тез з одного центру, звідки прозвучала команда «фас!».

Професійний українофоб, як його свого часу назвали в журналі «Український тиждень», Дмитро Скворцов назвав «самовикриттям» слова предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія про стрічку Оксани Марченко «Паломниця».

«Ви знаєте, я б не називав це критикою. Я б назвав це самовикриттям. Природно, що відразу приходить на пам’ять людям старшого покоління — це слова «Пастернака не читав, але засуджую», — цитують Скворцова проросійські видання.

На думку українофоба Скворцова, фільм дружини Медведчука і куми Путіна є «високодуховним». «І зрозуміло, що, коли йде такий фільм високодуховних, вони і п’ять хвилин такого фільму не витримають», — резюмував «православний публіцист».

Безпосередній підлеглий чоловіка Оксани Марченко, очільник Молодіжного крила партії «Опозиційна платформа — За життя» Артем Марчевський істерично відрегував на слова предстоятеля Православної Церкви України.

«Абсолютно наплювавши на здоровий глузд і більшу частину віруючих людей в Україні, прихожан Української Православної Церкви (РПЦвУ — ред.), голова новоствореної політичної організації ПЦУ, охрестив фільм Оксани Марченко «Паломніца» — російською пропагандою. При цьому заявивши, що сам фільм він не дивився. Чому ПЦУ — організація політична? Тому що постійно лізе в життя світської держави. … Лізе виключно для того, щоб розпалювати конфлікти, сварити братські народи і віджимати храми», — написав Марчевський.

Ще один «експерт»-фанат РПЦвУ Юрій Решетніков, коментуючи слова митрополита Епіфанія, «здивувався», де предстоятель ПЦУ побачив пропаганду.

«Я не можу сказати, чому, власне, де владика Епіфаній побачив російську пропаганду. Власне, він сам сказав, що він не бачив фільм. … Фільм присвячений певному особистому духовному досвіду, і Оксана намагається поділитися цим особистим досвідом з іншими. І-де в цьому можна побачити російську пропаганду, надзвичайно складно сказати», — зазначив Юрій Решетніков.

Завсягдатай закритих каналів Медведчука, політолог Кирило Молчанов, використовуючи той самий меседж, додав, що у ПЦУ «не можуть» створити контент рівня «Паломниці». «З огляду на те, що подібної якості контент присвячений духовним цінностям і миролюбству українців, явно в ПЦУ створити не можуть», — написав Молчанов.

Проросійського блогера, українофоба Анатолія Шарія найбільше «обурили»  слова митрополита Епіфанія про прощення. Шарій своєму ролику також вдався до образ на адресу предстоятеля ПЦУ. «Ні, не можна пробачати бойовиків. Тому що прощення — це щось антихристиянське. Вдумайтеся, що Онуфрій (очільник РПЦвУ — ред.) написав: „Час Великодня — пора прощення“. Як це прощати? У нас же своя Біблія, епіфанчеська, епіфанобіблія і там написано, що пробачати не треба», — промовив Шарій.

Зараз важко сказати чим викликана така нервова реакція на слова митрополита Епіфанія. З одного боку, можливо, Медведчук і Марченко, які перебувають під санкціями, сприйняли критику предстоятеля ПЦУ як особисту образу. І вирішили помститися.

А з іншого боку це виглядає як оформлення «крила Медведчука» у релігійній площині, повідомляє ДФУ.

Як повідомляла РП, предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповів, що не бачив фільм куми Путіна Оксани Марченко «Паломниця», але чув про нього від вірян. «Я не дивлюся російську пропаганду», – зазначив предстоятель в в інтерв’ю «Радіо свобода».

Comments are closed.