Народна депутатка Соломія Бобровська звернулася до генерального прокурора Ірини Венедиктової з проханням про швидке розслідування справи щодо дій священника РПЦвУ Василя Савки, який зневажливо висловлювався про українців та погрожував поліцейським.

Про це йдеться у зверненні народної депутатки, яке оприлюднила журналістка Галина Єреміца.

Соломія Бобровська нагадує, що під час затримання за водіння в стані алкогольного сп’яніння Савка вигукував на адресу працівників патрульної поліції: “Через пів року прийдуть румуни. Знаєш молдовську, румунську мову? Ні? Дорогий, я тебе!.. Бандерівець! Ти є хохол! Але завтра, запам’ятай, я тебе на коліна поставлю!.. Якщо не будеш знати румунську, я тобі кулю в лоб й розстріляю! Сволота бандерівська! У тебе є румунський паспорт”.

Депутатка вважає, що дії священника РПЦвУ можуть містити ознаки кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 161 КК України – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, а також кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст. 345 КК України – погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу.

За інформацією Бобровської,  управління СБУ в Чернівецькій області відкрило кримінальне провадження та скерувало матеріали кримінального провадження до Національної поліції України.

Народна депутатка просить генерального прокурора забезпечити швидке та ефективне розслідування справи.

Як повідомляла РП, священника РПЦвУ Василя Савку з Чернівецької області, якого затримали п’яним за кермом, суд покарав, призначивши 17 тисяч гривень штрафу, та позбавленням права керувати автомобілем на рік.

На відео з камери видно, як батюшка в напівпритомному стані російською мовою погрожує поліцейським, що “вони потраплять під роздачу”, обзиває їх “хохлами” і “сволоччю бєндеровскою” та матюкається.

Відомо, що рішення Глибоцького районного суду, яким священника РПЦвУ Василя Савку оштрафували на 17 тисяч гривень та позбавили водійських прав на один рік, залишили у силі. У Чернівецькому апеляційному суді не задовільнили скаргу захисників священника РПЦвУ, який п’яним керував автомобілем.

У Чернівецькій області відкрили кримінальне провадження через вислови священника РПЦвУ Василя Савку, якого у квітні затримали п’яним за кермом. Тоді він погрожував патрульним та очевидцям, зокрема, називав їх “хохлами” та “бандерівцями”. Також казав, що “кулю в лоб вистрілить”, якщо ті не говоритимуть румунською. Його висловлювання поліція розцінює як намагання розпалити національну ворожнечу.

Comments are closed.