Прихильника Російської Церкви в Україні (УПЦ МП) Юрія Решетнікова можуть призначити на посаду, на якій він за державні кошти псуватиме репутацію України на міжнародній арені.

Про це у коментарі Релігійній правді заявив релігієзнавець Дмитро Горєвой.

Днями має відбутися фінальний етап конкурсу на посаду – співбесіда з кандидатами, за результатами якої міністр культури ухвалить рішення про призначення.

Горєвой зауважив, що зараз у ЗМІ з’являється багато публікацій із критикою можливого призначення Решетнікова на посаду заступника голови Держслужби з етнополітики та свободи совісті з міжнародних питань. Здебільшого цьому кандидату закидають те, що він є противником візиту Патріарха Варфоломія. Однак, це є другорядним питанням.

Важливішим, на думку Горєвого, є те, що чиновник на новій посаді опікуватиметься саме питаннями міжнародної співпраці.

Юрій Решетніков в ефірі YouTube-каналу “Перший козацький”, який публікує багато матеріалів на підтримку УПЦ МП

“Решетніков ніколи не приховував, що він є прихильником УПЦ МП. Він неодноразово виступав у їхніх засобах масової інформації, брав участь у релігійно-політичних заходах, таких як Хресний хід, що відбувся вчора у Києві. Це свідчить про те, що він поділяє усі меседжі і наративи, які ця Церква просуває, в тому числі і про те, що в Україні нібито існують релігійні гоніння, переслідування. Деякі навіть наважуються особливо цінічно стверджувати, що в країні начебто є геноцид за релігійною ознакою”, – зауважив експерт.

Горєвой наголосив, що ці заяви не відповідають дійсності, але представники УПЦ МП за кордоном на різних форумах і заходах правозахисних організацій у Страсбурзі, Відні, у комітеті з прав людини в ООН, в ОБСЄ, у Раді Європи постійно виступають проти України, псують її імідж на міжнародній арені.

“Вони фактично вбудовані в інформаційну війну РФ проти України”, – додав релігієзнавець.

“І от питання: якщо пан Решетніков, який є адептом цієї релігійної організації і фактично підтримує всі її ідеологічні настанови, буде призначений на посаду заступника голови ДС з міжнародної співпраці, і, я роблю висновок, він буде так само просувати ці тези, меседжі і наративи, то який сенс державі мати такого заступника голови ДС з етнополітики і свободи совісті з міжнародної співпраці, щоб він і далі не спростовував фейки, не захищав державу на міжнародній арені, а навпаки шкодив їй?” – запитує Горєвой.

Митрополит Антоній Паканич з благословення очільника УПЦ МП Онуфрія нагородив Решетнікова орденом преподобного Іова Почаївського ІІІ ступеня.

Він додав, що наразі Решетніков не озвучував жодних запевнень у тому, що він не буде впроваджувати в життя усі твердження і тези УПЦ МП, які він поділяє. А це значить, що “держава своїми руками плодить проти себе ще одного інформаційного агента”.

“Це призначення суперечить інтересам Української держави”, – наголосив експерт.

Він додав, що Решетніков може мати прихильність до якоїсь релігійної організації чи брати участь у ходах, виступати “за” чи “проти” приїзду Патріарха Варфоломія, але тільки, якщо це не суперечить його посадовим обов’язкам.

“Якщо його посадові обов’язки будуть включати цей міжнародний компонент і він там просуватиме всі ці тези, тоді я взагалі не бачу сенсу в такій посаді, тому що держава за гроші платників податків створює умови, щоб людина шкодила інтересам держави”, – зазначив Горєвой.

Окрім Решетнікова на цю посаду претендують ще два кандидати, які мають рівноцінні шанси – це колишня очільниця архіву Миколаївської області і колишній дипломат.

“Я не хочу схиляти до тієї чи іншої кандидатури. Але ви самі розумієте: посада з міжнародної співпраці, на яку претендують дипломат, архівіст і колишній чиновник Держкомнацрелігії”, – зауважив Горєвой.

Як повідомляла РП, 23 червня було оголошено конкурс на посаду заступника голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті.

Юрій Решетніков – відомий прихильник РПЦ в Україні, протеже нардепа і спонсора РПЦвУ Вадима Новинського та колишнього заступника голови ОП Сергія Трофімова, може зайняти посаду заступника голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті – відомства, яке ще називають “міністерством релігій”.

Список кандидатів, яких допустили до участі в конкурсі, оприлюднено на сайті Національного агентства з питань державної служби. Серед них – Юрій Решетніков.

Решетніков очолював Державний комітет України у справах національностей та релігій у 2009−10 роках. Брав участь в організації візиту Патріарха РПЦ Кирила до України.

Пізніше фактично став спікером офіційних та неофіційних медійних структур РПЦ в Україні, підтримуючи їхні позиції та критикуючи позицію української влади щодо Російської Церкви в Україні. Зокрема, просив НАБУ перевірити діяльність міністерства культури відносно РПЦвУ.

Також Решетніков виступав із критикою законопроєкту про військове капеланство, мовляв, він обмежує можливості доступу представників Російської Церкви в Україні до українських військових.

Юрія Решетнікова часто використовують в РПЦвУ як експерта-коментатора, який відстоює позиції МП та критикує ПЦУ.

Раніше з благословення очільника РПЦвУ Онуфрія Юрій Решетніков отримав з рук керуючого справами митрополит Антонія Паканича орден преподобного Іова Почаївського ІІІ ступеня.

Comments are closed.