У РПЦвУ пов’язують передачу храму громаді ПЦУ в с. Красносілка на Вінниччині із недавнім візитом Вселенського Патріарха Варфоломія.

Як йдеться на сайті РПЦвУ, керуючий справами митрополит Антоній Паканич назвав законне користування храмом громадою ПЦУ “рейдерським захопленням”, яке вважає “наслідком візиту в Україну Патріарха Варфоломія”.

“По-перше, експертний прогноз про негативні наслідки візиту глави Фанару на українську землю показує свою спроможність. Адже раніше неодноразово підкреслювалося, що приїзд стамбульського гостя буде сприйнятий в деяких регіонах як знак підтримки центральною владою ПЦУ. І результатом цього стануть нові спроби захоплень храмів Української Православної Церкви. Як ми бачимо, такий сценарій, на жаль, починає поступово ставати реальністю”, – каже представник РПЦвУ.

Він також звернувся до міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського з проханням “взяти під особистий контроль як розслідування захоплення Іоанно-Богословського храму УПЦ в селі Красносілка Вінницькій області, так і питання комплексної протидії рейдерським атакам на церковне майно в усіх регіонах України”.

Як повідомляла РП, РПЦ в Україні (РПЦвУ або УПЦ МП) знову запускає фейкові новини про ПЦУ. На цей раз брехня, опублікована на сайті УПЦ МП, стосується громади ПЦУ в селі Красносілка Вінницької області, яка днями нарешті зайшла до свого храму.

Зокрема, представники РПЦвУ скаржаться, що представники громади ПЦУ “захопили” Іоанно-Богословський храм і навіть “розбили вікна і двері” у будинку священника.

Як повідомив Релігійній правді речник Вінницької єпархії ПЦУ отець Ігор, громада в селі Красносілка перейшла з Московського Патріархату до ПЦУ ще 2,5 роки тому.

“Збори законні, всі суди підтвердили це. Всі документи оформлені. Це є власність громади ПЦУ. І ми просто зайшли, бо люди вже втомилися чекати. Немає підстав для того, щоб ми туди не заходили”, – пояснив отець Ігор.

Як відомо, громада довела законність свого переходу до ПЦУ ще кілька місяців тому – остаточне рішення 31 березня ухвалив Вінницький апеляційний суд. А 5 липня Верховний суд відмовив представникам МП у повторному розгляді. Влітку громада планувала зайти до храму, який на час судової тяганини був закритий, але представники МП почали погрожувати розпалюванням конфлікту.

Comments are closed.