Під час протестів у Білорусі невизнаний президент Олександр Лукашенко сподівався на беззастережну підтримку Білоруської Православної Церкви Московського Патріархату, втім, сталося інакше. Багато священників підтримували протести проти порушень на виборах президента і навіть декілька єрархів висловлювали співчуття протестувальникам, яких нівечили силовики.

Про це в інтерв’ю Релігійній правді сказав відомий священник Білоруської Церкви отець Олександр Шрамко, який потрапив під заборону через світлину Патріарха Кирила в оточенні охорони, а після протестів став політичним біженцем.

“Перші дні було помітно, що Лукашенко почувається покинутим, не знає, на кого спиратися, чому всі проти нього… Зокрема, він покладався на Церкву, вважаючи, що там “усе під контролем”, бо ж Церква завжди демонструвала лояльність. А тут раптом починають із церкви лунати різні голоси, які підтримують протест”, – розповів отець Олександр.

У цій ситуації у Лукашенка склалося враження, що Церква як “вертикаль” не працює, тому вирішив поставити свою людину, яка “буде тримати все, як слід”, пояснив священник.

Таким чином Лукашенко фактично зробив перший крок до автокефалії, яку так засуджує, зауважив отець Олександр.

“Так, у чудернацький спосіб білоруська влада зробила крок у напрямку церковної автокефалії — щоби екзарх не з Москви призначався, а щоби рішення приймав Мінськ. Павло (колишній екзарх БПЦ митрополит Павло Пономарьов, – ред.) фактично був призначений всупереч бажанню Лукашенка, був виконавцем волі Патріарха Кирила, то тепер обставини склалися таким чином, що Патріарх Кирило зрадив своїм принципам: він дозволив поставити білоруса, який був близьким до білоруської влади. Тим самим був наданий карт-бланш із Москви: робіть, що вважаєте за потрібне, потім ми затвердимо”, – зазначив священнослужитель.

Нагадаємо, що тоді митрополита Павла терміново зняли з посади екзарха і затвердили призначення митрополита Веніаміна (Тупеко).

Comments are closed.