Між росіянами і білорусами практично немає напруги і ворожого ставлення, тому сам факт належності Церкви до Московського Патріархату не викликає таких ідеологічних заперечень, як в Україні.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив відомий священник Білоруської Церкви отець Олександр Шрамко, який потрапив під заборону через світлину Патрірха Кирила в оточенні охорони, а після протестів у Білорусі став політичним біженцем.

Священник БПЦ Олександр Шрамко

Отець Олександр вважає, що питання автокефалії взагалі є архаїчним, яке зараз стало частиною політики.

“На мій погляд, це архаїчне уявлення про місце церкви в суспільстві. Взагалі, питання автокефалії втратило актуальність сто років тому, якщо не раніше. Тоді церква була атрибутом державності, тому після виникнення суверенної держави проголошувався суверенітет її церкви. Зараз ми прагнемо невтручання, нейтралітету держави в цих питаннях”, – сказав білоруський священник.

На його думку, БПЦ потрібно ставити питання не про зміну екзархату на самостійну церкву, а про збільшення повноважень екзархату — надання йому прав самостійно обирати єпископів і митрополита. Втім, додав отець Олександр, “Білоруська Церква перебуває у такому внутрішньому стані, що жодного доброго рішення ухвалити не здатна”.

“До того ж, питання автокефалії — суто технічне. А його підносять до рівня догматичного! Деякі прості люди сприймають ідею автокефалії майже як єресь, хоча Вселенська Православна Церква складається з автокефальних церков. Це питання можна обговорювати тільки в спокійному стані, коли воно не буде сприйматися як питання надзвичайної ваги”, – наголосив священник.

Comments are closed.