“Правий сектор” закликає бойкотувати мережу заправок “БРСМ-Нафта”, оскільки її власник Андрій Біба фінансує Російську Церкву в Україні (РПЦ в Україні або УПЦ МП).

15 вересня учасники львовського осередку “Правого сектора” провели акцію біля заправки “БРСМ-нафта” у Львові з вимогою припинити фінансувати будівництво храмів РПЦ в Україні, а член Проводу Василь Лабайчук закликав українців в інших містах бойкотувати цю мережу АЗС.

“Якщо ви або ваші близькі є водіями, власниками автотранспорту – я закликаю вас до бойкоту цієї мережі автозаправних станцій (“БРСМ-нафта” – ред), яка, на мій погляд, свідомо є інструментом гібридної війни проти України, яка фінансує підрозділи ФСБ – безпосередньо Церкву Московського Патріархату і партію Шарія”, – зазначив у відеоблозі Лабайчук.

Андрій Біба

Зауважимо, що бізнесмен Андрій Біба вже давно фінансує УПЦ МП. У цьому він і сам зізнався під час спілкування з журналістом програми “Гроші” (сюжет вийшов у травні 2021 року). За його словами, зараз він “веде 78 храмів по всій Україні”.

На офіційному сайті УПЦ МП можна знайти згадки про спонсора Андрія Бібу.

Окрім допомоги філії РПЦ в Україні, Біба вкладається у розбудову церков РПЦ у Таїланді.

Андрій Біба. Фото: Гроші | YouTube

Як йдеться на сайті храму прп. Серафима Саровського на острові Панган, за участь у його зведенні Біба і його дружина отримали ордени.

Скріншот з сайту phangan-church.org

Також деякі експерти озвучують підозри, що Біба міг фінансувати акції протесту проти Вселенського Патріарха Варфоломія, організовані “Мирянами” влітку. Таку думку висловив політолог Олексій Голобуцький у публікації у Facebook у серпні.

“Філія РПЦ в Україні вже з лютого агресивно накручує своїх вірян, аби зірвати приїзд Варфоломія, таким чином створивши картинку для російських ЗМІ про посилення церковного розколу та громадянську війну в Україні. Загалом, все це цілком прогнозовано, але найцікавіше тут інше. Схоже, в Московського Патріархату після зменшення впливу і фінансових можливостей Медведчука та останнього непублічного візиту олігарха Новінського до ОП змінились спонсори. Тепер, судячи з публікацій в медіа, активності УПЦ МП фінансує власник мережі “БРСМ-нафта” Андрій Біба, який все частіше з’являється у стрічках церковних новин УПЦ МП”, – написав тоді Голобуцький.

Протести УПЦ МП проти Патріарха Варфоломія. Фото: Сергій Моргунов | Бабель

А нещодавно нардеп Антон Поляков направив до СБУ депутатське звернення, в якому попросив перевірити викладені у ЗМІ повідомлення про фінансування мережею заправок “БРСМ-нафта” та її власником Андрієм Бібою протестів проти приїзду Вселенського Патріарха.

Відповіді нардеп поки не опублікував.

Comments are closed.