Свято-Покровська парафія ПЦУ в селі Новоживотів минулої неділі, 3 жовтня, вперше зайшла до храму після довгої судової тяганини і провела службу. А 5 жовтня, коли парафіяни зібрались на генеральне прибирання у храмі, на них напали прихильники РПЦ в Україні (УПЦ МП) на чолі зі священником Петром Монастирським і деякий час блокували їх у храмі.

На інформаційних ресурсах РПЦвУ одразу ж заговорили про захоплення храму. Як аргумент прихильники РПЦвУ використовують те, що суд “частково задовольнив” позовні вимоги громади ПЦУ, що, на їхню думку, не дає вірянам ПЦУ права на користування храмом.

Релігійна правда поспілкувалась з представником громади ПЦУ Василем, який роз’яснив ситуацію із судовим рішенням та розповів про штовханину біля храму, через яку на священника УПЦ МП Петра Монастирського відкрили кримінальну справу.

Для початку згадаємо, що Тульчинська єпархія РПЦ в Україні (УПЦ МП) вже майже три роки судиться з релігійною громадою села Новоживотів, яка вирішила приєднатись до ПЦУ 2019 року. Детальніше про це РП писала у статті “Адепти УПЦ МП на Вінниччині чекають на прихід Медведчука і Путіна”.

Представники РПЦвУ вже давно програли суд щодо перереєстрації громади, але продовжували блокувати храм, зокрема утримували ключі від нього. Парафіяни ПЦУ тоді вирішили не заходити до церкви силою, щоб не провокувати конфлікт, і дочекатись рішення суду про усунення перешкод у користуванні храмом, який належить релігійній громаді на правах приватної власності.

Вірянам довелося чекати майже рік. На початку вересня рішення на їхню користь ухвалив Північно-західний апеляційний господарський суд. У постанові суду є два важливі моменти:

1. Позов Свято-Покровської парафії ПЦУ до Тульчинської єпархії УПЦ МП “про усунення перешкод у користуванні власністю, зобов’язання передати ключі та правовстановлюючі документи – задовільнити частково”.

2. Тульчинській єпархії УПЦ МП не чинити перешкоди Свято-Покровській парафії ПЦУ у користуванні комплексом будівель та споруд “Свято-Покровського храму”.

“Суд все вирішив чітко: колишній священник (Петро Монастирський, – ред.) не має права ні служити, ні перебувати на території храму, який належить нашій громаді на правах приватної власності”, – наголосив представник громади ПЦУ Василь.

Він підтвердив, що позовні вимоги громади були задоволені частково, тобто суд не зобов’язав єпархію РПЦвУ передати громаді ключі та документи на храм, але це лише тому, що в цьому вже не було жодного сенсу.

“Усі правовстановлюючі документи вже були у нас на руках, а ключі… там і так всі замки були давно зламані, то нам сказали, що ви маєте право самостійно замінити замок і користуватись своїм майном”, – пояснив Василь.

Найголовніше те, що єпархії РПЦвУ присудили не чинити перешкод громаді ПЦУ у користуванні храмом – судовий наказ про виконання цього рішення був виданий Господарським судом Вінницької області 5 жовтня.

Також Тульчинську єпархію зобов’язали компенсувати громаді ПЦУ усі судові витрати, які загалом склали більше 17 тисяч гривень.

Штовханина за храм

Маючи на руках рішення суду, громада ПЦУ вирішила заходити до храму, що і зробила 3 жовтня. Благочинний Оратівського району протоєрей Ярослав Мацюк, який тимчасово призначений на цю парафію, провів недільну службу.

Свято-Покровська громада ПЦУ. Архівне фото священника ПЦУ Ярослава Мацюка

“Оскільки ключів не було, то громада замінила замок. Відбулася служба в храмі. Все було спокійно, ніхто не заважав. Їхнього священника не було на місці, тому вони й не турбували”, – розповів Василь, додавши, що храм перебуває у жахливому стані – місцями пішли тріщини, будівля потребує якнайшвидшого ремонту.

Уже за кілька днів, 5 жовтня, коли громада зібралась на генеральне прибирання храму, священник РПЦвУ Петро Монастирський зібрав під церквою агресивно налаштованих прихильників. Відбулася штовханина, прибічники РПЦвУ намагалися вирвати двері і зайти до храму. Саме через це, пояснив Василь, вірянам ПЦУ довелося зачинитися всередині.

Монастирський викликав поліцію. На місце виїхав в тому числі і керівник поліції Вінницького району Андрій Перепьолкін. До прибуття правоохоронців представники РПЦвУ блокували вірян у храмі.

Перепьолкін, після ознайомлення з рішення суду, яке йому надали парафіяни ПЦУ, довів його до представників РПЦвУ і примусив відпустити заблокованих вірян.

Представник громади ПЦУ Василь пригадав: “Він сказав їм: “Дайте мені вищу бумагу за це рішення суду, тоді я можу сприймати. А зараз ви не маєте права тут нічого робити, перешкоджати”.

Під час конфлікту не обійшлось без штовханини. За словами Василя, один з адептів РПЦвУ вдарив заступника голови парафіяльної ради так, що той отримав синця під оком.

Дійшло навіть до курйозів. На відео, знятому вірянами ПЦУ, видно, як священник Петро Монастирський нападає на начальника поліції, коли той виходить із церкви.

За кадром чутно голос очевидця, який каже: “Начальника поліції Петро рішив побороти. Не розгубився”.

Ця штовханина може вилізти боком як священнику РПЦвУ Петру, так і його прихильникам. Голова парафіяльної ради громади ПЦУ Ірина Калабернюк вже написала заяву до поліції через невиконання ними судового рішення.

“В черговий раз здійснили перешкоди у користуванні “Свято-Покровським храмом”, який розташований в с. Новоживотів, а саме блокували вихід з храму та намагались зайти в середину попри заборону суду”, – йдеться у заяві.

Заяву вже внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань. Розпочато кримінальне провадження за статтею 382-1, згідно з якою такі дії караються штрафом від 8,5 тисяч до 17 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до трьох років.

Суди тривають

Судова тяганина на цьому не завершилася, оскільки справу за позовом громади ПЦУ про усунення перешкод користуванням майном зараз розглядає місцевий цивільний суд.

“Сталося так, що спершу ми подали позов про усунення перешкод користування майном до місцевого цивільного суду. Але у зв’язку з тим, що у місцевому суді більше трьох років був відсутній суддя, то ми подали ще один позов до господарського суду (Північно-Західний апеляційний господарський суд у Рівному, – ред.). І це те саме рішення, яке задовольнило частково наші вимоги”, – пояснив член громади ПЦУ Василь.

Він розповів, що 7 жовтня саме відбулося засідання цивільного суду, на якому священник РПЦвУ Петро Монастирський заявив клопотання про відведення судді.

Клопотання відхилили як безпідставне, а засідання перенесли на 18 листопада. У разі, якщо рішення буде на користь єпархії РПЦвУ, громада подаватиме апеляційну скаргу.

Comments are closed.