Священник і віряни Свято-Покровської парафії ПЦУ у селі Новоживотів, що на Вінниччині, готуються до провокацій з боку прихильників УПЦ МП на Покрову, 14 жовтня – коли Україна також святкує День захисника.

Про це Релігійній правді повідомив настоятель громади отець Ярослав Мацюк.

У понеділок, 11 жовтня, у Telegram-каналі проросійського медіа “Дозор на “Першому козацькому” з’явилося повідомлення про те, що “адепти ПЦУ” планують “рейдерське захоплення” храму у Новоживотові.

“Серед жителів Оратівського району Вінницької області вже поширюються заклики вийти цього дня на якийсь “хід учасників АТО”. Учасники цього “ходу”, найбільш ймовірно, і стануть основним активом, який піде на штурм храму”, – жахають автори повідомлення.

У зв’язку з цим, ці нібито журналісти закликають православних людей – не тільки місцевих, а й жителів усієї Вінницької області – приїхати 14 жовтня до Новоживотова і взяти участь у провокаціях проти громади ПЦУ.

Свято-Покровська громада ПЦУ у Новоживотові. Архівне фото священника ПЦУ Ярослава Мацюка

У відповідь на цей фейк настоятель Свято-Покровської парафії ПЦУ отець Ярослав зауважив, що закиди про “захоплення храму” зараз виглядають дуже дивно, беручи до уваги не тільки рішення суду, яке дозволяє громаді ПЦУ користуватися власним храмом, а й те, що громада ще 3 жовтня замінила замки на храмі та провела відтоді вже три богослужіння. Таким чином, говорити про “захоплення, яке планується” принаймні нелогічно.

“Як можна “захоплювати”, якщо ми вже в храм зайшли?”, – дивується протоєрей.

Отець Ярослав підтвердив, що місцева спілка ветеранів АТО дійсно планує марш до Дня захисника України і Дня козацтва, який має розпочатися після молитви у їхньому Свято-Покровському храмі.

“Голова спілки ветеранів телефонував мені, запитував, коли ми плануємо богослужіння, бо вони хочуть почати свої святкування з молитви. 14 жовтня місцева спілка ветеранів АТО планує відвідати наше богослужіння, після чого покласти квіти до хреста на братській козацькій могилі, що розташована поряд з Новоживотовим. Після того ветерани планують продовжити свої заходи в Оратові (центр місцевої ОТГ, – ред.)”, – розповів священник.

Настоятель храму ПЦУ пояснив, що подібні автомобільні марші Спілки ветеранів вже давно стали традиційними, хіба що раніше воїни розпочинали свій маршрут одразу від козацької могили. До речі, минулого 2020 року отець Ярослав освятив тут новий хрест і пам’ятник, встановлені з ініціативи громади ПЦУ і Спілки ветеранів.

І цього року, коли громада ПЦУ нарешті виграла суд і змогла зайти до храму, ветерани вирішили спочатку взяти участь у літургії. Тим більше, що храм освячений на честь Покрови Божої Матері і 14 жовтня віряни відзначатимуть тут престольне свято.

У громаді ПЦУ в Новоживотові дуже багато парафіян-ветеранів АТО. Архівне фото священника ПЦУ Ярослава Мацюка

“А вони (представники УПЦ МП, – ред.) почули оце і кажуть, що нібито тим маршем мають прийти до храму і захоплювати. Вони це пишуть, щоб розбурхати народ. Це ж їхня тактика, ми знаємо”, – зазначив отець Ярослав.

Таким чином, храм ветерани захоплювати не планують. А медіа, лояльні до УПЦ МП, поширюють фейки так заклики до протиправних дій.

Настоятель додав, що громада ПЦУ, очікуючи провокацій з боку представників УПЦ МП, офіційно звернулась до правоохоронних органів з проханням забезпечити порядок на богослужінні. Також вони попросили поліцію не допустити провокацій і на вечірньому богослужінні, яке відбудеться 13 жовтня.

Нагадаємо, що у вересні 2021 року Свято-Покровська парафія Вінницько-Тульчинської єпархії ПЦУ остаточно виграла суд, який заборонив представникам УПЦ МП перешкоджати їй користуватися храмом.

3 жовтня громада вперше за довгі роки судової тяганини зайшла до храму і провела недільне богослужіння.

5 жовтня громада зібралася на генеральне прибирання храму. Цього ж дня до храму прибув колишній настоятель, священник УПЦ МП Петро Монастирський разом з групою прихильників. Вони намагалися вирвати двері храму, через що віряни ПЦУ зачинилися всередині. Монастирський і віряни УПЦ МП блокували своїх односельчан у храмі до приїзду правоохоронців.

Після конфлікту представники громади ПЦУ написали заяву до поліції через невиконання священником УПЦ МП і його парафіянами судового рішення. Розпочато кримінальне провадження за статтею 382-1, згідно з якою такі дії караються штрафом від 8,5 тисяч до 17 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до трьох років.

Comments are closed.