Спільне богослужіння митрополита Епіфанія з Олександрійським Патріархом Феодором на острові Імврос у серпні 2021 року дуже стурбувало представників Московського Патріархату, що отримало відображення у рішенні Синоду РПЦ від 23-24 вересня, в якому РПЦ засудила Патріарха Феодора та заявила, що до неї просяться деякі “клірики Олександрійської Церкви”.

Про це Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповів в інтерв’ю Сакену Аймурзаєву для YouTube-каналу DetectorUA.

“Зараз ви бачите, як Москва досить бурно реагує на те, що відбулося на Імвросі, бо ми маємо визнання кількох Помісних Церков, і ми на цьому не зупиняємось”, – сказав митрополит Епіфаній.

Він пояснив, що в РПЦ від самого початку сподівалися, що визнання ПЦУ буде лише формальним і справа не дійде до співслужіння. Владика розповів, що це прагнення Москви чітко простежувалося на прикладі Кіпрської Церкви.

“Яке було побажання Москви щодо визнання ПЦУ Кіпрською Православною Церквою? – “Ви визнайте, але з умовою, що не будете співслужити”. Вони хотіли навіть це прописати, наскільки мені відомо”, – розповів Предстоятель ПЦУ.

Проте, наголосив митрополит Епіфаній, не може бути рішення про визнання без євхаристійного спілкування.

“І тому поступово було співслужіння з Олександрійським Патріархом, який є другим по честі після Вселенського Патріарха. А далі ми будемо співслужити з іншими Предстоятелями, які долучилися до визнання Української автокефальної Церкви”, – наголосив митрополит Київський Епіфаній.

Він зауважив, що ПЦУ вже має плани на майбутні співслужіння, але не став їх озвучувати, оскільки “коли наші московські брати дізнаються про це, вони починають інтенсивно протидіяти”.

Предстоятель ПЦУ зауважив, що про цю протидію з боку РПЦ повідомляють йому самі голови Помісних Церков, які визнали Українську Церкву.

“Навіть була протидія тому, щоб не було співслужіння на острові Імврос, щоб Олександрійський Патріарх не прибув на це святкування, його певною мірою спонукали до цього. Це те, що зараз виконано практично”, – наголосив митрополит Епіфаній, маючи на увазі рішення Синоду РПЦ від 23-24 вересня про засудження Патріарха Феодора.

Зауважимо, що Синод РПЦ заявив, нібито до них “стали надходити численні прохання про прийом в юрисдикцію Московського Патріархату від кліриків Олександрійської Церкви, які не згодні з рішенням Патріарха Феодора про визнання українських розкольників і не бажають з цієї причини перебувати під його омофором”. У зв’язку з цим вони вирішили “ретельно вивчити” ці звернення та розглянути це питання наступного засідання Синоду.

“Позиція РПЦ щодо Олександрійського Патріархату, щодо прийняття деяких кліриків… невідомо, чи взагалі існують такі клірики. А все це був певний шантаж: якщо ви будете співслужити, то ми підемо цим шляхом”, – прокоментував ситуацію митрополит Епіфаній.

На запитання, чи збирається Патріарх Феодор відвідати Україну, Предстоятель ПЦУ відповів ствердно, зауваживши, що той отримав відповідне запрошення.

Нагадаємо, що 13 серпня на острові Імврос, батьківщині Вселенського Патріарха Варфоломія, відбулась урочиста літургія з нагоди 60-річного ювілею від часу його дияконської хіротонії. У святковому богослужінні Патріарху Варфоломію співслужили Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор, митрополит Київський і всієї України Епіфаній та ієрархи Кіпрської і Елладської Церков.

Comments are closed.