Громада ПЦУ в селі Рингач Чернівецької області, яка рік тому полишила спроби перереєструватися через протидію чиновників та зареєструвалася як окрема парафія, продовжує боротися у судах за власний храм, через що піддається інформаційним атакам у медіа, що працюють на користь РПЦ в Україні (УПЦ МП).

Боротьба за Свято-Вознесенський храм почалася з позову до господарського суду Чернівецької області у січні 2021 року. Громада ПЦУ оскаржує законність свідоцтва про право власності, видане громаді РПЦвУ 25 вересня 2014 року.

Проте вже на першому засіданні суддя відмовив громаді ПЦУ у розгляді позову, оскільки вона не є таким об’єктом господарювання, справи якого мав би розбирати господарський суд.

Як розповів Релігійній правді староста громади Віктор Юришин, після того вони подали аналогічний позов до Новоселицького районного суду, який протягом трьох місяців не давав хід справі, а потім відмовив у розгляді позову через нібито відсутність достатніх підстав.

“Ми подали апеляцію на це рішення. Апеляційний суд зобов’язав Новоселицький районний суд розглянути нашу позовну заяву в повному обсязі і по повній процедурі. І зараз вже відбулося два підготовчих засідання”, – розповів Юришин.

Наступне засідання відбудеться вже за кілька днів, у середу, 10 листопада.

Чоловік також зауважив, що наразі представники громади МП відмовляються надавати їм документи про приватизацію храму.

Своєю чергою представники УПЦ МП намагаються будь-якими способами дискредитувати громаду ПЦУ. Зокрема, днями настоятель громади МП Серафим звинуватив вірян у підробці документів.

Священник УПЦ МП Серафим

У відео, опублікованому на офіційній сторінці Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ МП, він заявив, нібито у позовній заяві громади ПЦУ “фігурують померлі люди”, які підтримують перехід громади до Української Церкви.

На це староста громади Віктор Юришин зазначив, що “отець Серафим перекручує факти”. За його словами, священник МП говорить про людей, що брали участь в опитуванні щодо переходу, яке проводили в селі 2019 року ще до офіційних зборів.

“Зрозуміло, що деякі з тих людей, які брали участь в опитуванні, померли за цей час. Були й ті, хто змінили свою думку. Але ж перехід вирішується не опитуванням. Перехід вирішується загальними зборами. А всі, хто голосував за перехід на зборах, живі-здорові. І ніхто ні від свого підпису, ні від своєї присутності не відмовляється”, – наголосив він.

А тим часом, поки триває судова тяганина, вірянам ПЦУ, які не мають доступу до храму, доводиться проводити служби біля церковного паркану.

Comments are closed.