Реакція ПЦУ на провину єпископа Адріана, який підняв руку на жінку під час конфлікту, демонструє «здоров’я» цієї релігійної організації на противагу РПЦ в Україні, чиї єрархи безкарно можуть нападати на журналістів.

Таку думку в інтерв’ю Релігійній правді висловив релігієзнавець Олександр Саган.

Олександр Саган

«Система (а Церква — величезна система) складається з людей. Люди — дуже різні. І характеристика системи не тільки в тому, як поводяться елементи системи, а й як реагує на їхню поведінку система. І тому, коли ми бачимо, що Церква не ховається від проблеми, не намагається прикрасити ситуацію, а каже: є проблема, вирішуємо. Ну от є проблема із владикою Адріаном (він вирішив свою правоту довести за допомоги кулаків відносно жінки), що там і як, хай розбираються поліція та Синод», – зауважив Саган.

Головне, сказав експерт, те, що Церква зреагувала публічно, повідомила, що у справі розбиратиметься Синод, а до того часу людина відсторонена від служб: «Людина покаялася, визнала свою неправоту, а далі будемо вирішувати». 

«Мені здається, що це дуже правильно. Бо непокараний злочин — шлях до більш серйозного злочину. Проігнорований злочин — крок до іншого. Покарання — сигнал іншим: хлопці, тримайте свої емоції при собі», – додав релігієзнавець.

Для порівняння він навів приклад вчинку намісника Києво-Печерської лаври митрополита УПЦ МП Павла Лебедя, який нещодавно фактично ініціював напад на журналіста під час пожежі в іконописній майстерні.

«І це далеко не перший такий випадок. І Московський Патріархат ніяк не реагує на ці речі, даючи посил: робіть, що хочете – нічого не буде. І такі посили дезорганізовують і деморалізують суспільство. І це збільшує кількість тих, хто стає «просто православним», – нарікає Саган.

«Непокараний клірик – це не самоствердження останнього, це удар по Церкві. Тому поведінка ПЦУ – ознака її здоров’я», – резюмував експерт.

Comments are closed.