У Вінниці відбулося молитовне стояння представників РПЦвУ під стінами Вінницької облдержадміністрації.

Як повідомляє vinnitsa.info, зібрались на мітинг близько 60 людей – священники та прихожани з плакатами.

Причина мітингу – реєстрація храмів у селах Бахтин, Вербовець і Снітків Могилів-Подільського району. Раніше вони були церквами Московського Патріархату. Потім релігійні громади на зборах прийняли рішення про перехід до Православної Церкви України та подали документи на перереєстрацію. Щоб зупинити перехід храмів та вірян до іншої релігійної громади (ПЦУ), подали в суд. У втраті храмів та прихожан УПЦ (МП) звинувачує чиновника облдержадміністрації – начальника управління в справах національностей та релігій Ігоря Салецького.

На мітинг прийшли з плакатами на яких написано: “Зупиніть захоплення наших храмів”, “Порушуються конституційні права УПЦ”.

Священник – учасник мітингу на запитання журналіста, чому зібрались, порекомендував звернутись до організаторів, мовляв “ще не те щось скажу”. Але відповів: “Мы против захватов храмов и переоформления документации”.

Батюшки на мітингу вимагали звільнення Салецького з посади, зазначаючи, що за його сприяння в області «незаконно» перереєстрували 25 храмів.

Після молитовного стояння батюшки пішли на зустріч до заступника голови ОДА Сергія Здітовецького передати заяви.

Варто відмітити, що сьогодні не перша зустріч священників з керівництвом адміністрації. Кілька місяців тому їх приймав голова облдержадміністрації Сергій Борзов і порадив не конфліктувати між релігійними громадами, а проводити служби в храмі по черзі.

Після мітингу, молитов і передачі заяви всі розійшлись.

Як повідомляла РП, 3 грудня благочинний Мурованокуриловецького благочиння Могилів-Подільської єпархії РПЦвУ протоієрей Василь Балан повідомив, що організована поїздка до Вінниці зірвалася через раптову відмову перевізників. Про це йдеться на сайті РПЦвУ.

Як відомо, представники Московського Патріархату запланували на 3 грудня акцію протесту з вимогою припинити перереєстрацію релігійних громад, які вирішили приєднатися до Православної Церкви України.

Comments are closed.