Предстоятель Української Православної Церкви (ПЦУ) митрополит Епіфаній звернувся до вірян і духовенства Московського Патріархату в Україні  (УПЦ МП) із закликом виступити на захист миру в Україні.

Про це йдеться у зверненні митрополита Київського Епіфанія до українського народу.

“Кремль розширює свою агресію, використовуючи риторику «захисту православ’я». Не чекайте, доки ваші очільники наважаться припинити мовчання і нарешті щось сказати на захист миру, на захист України – зробіть це кожен особисто. Агресор повинен почути і побачити, що ви не чекаєте його, не потребуєте його військ і його влади. Це – громадянський і християнський обов’язок кожного з вас особисто”, – звернувся митрополит Епіфаній до вірян і духовенства УПЦ МП.

Також Предстоятель Української Церкви звернувся до усіх українців, зауваживши, що Україна пишається міжконфесійним і міжнаціональним миром, та закликав не допустити насильства проти майна громад Московського Патріархату в України.

“Скільки за ці роки не намагався Кремль розпалити протистояння – не зміг досягти успіху. Ми разом не допустимо порушення цього внутрішнього миру і тепер. Православна Церква України закликає не допускати насильства проти майна громад Московського Патріархату в України чи прихильників Російської Православної Церкви. Якщо ви є свідками конкретних протиправних дій в інтересах агресора, зокрема прикритих і релігійними гаслами – дійте за законом, звертайтеся до правоохоронців, не піддавайтеся на провокації”, – закликав митрополит Епіфаній.

Він зауважив, що “ворог лише шукає приводу для виправдання своєї агресії – наше спільне завдання в тому, щоби зруйнувати його задуми”.

Нагадаємо, що 21 лютого у промові про визнання ОРДЛО президент РФ Володимир Путін озвучив фейк, нібито Київ «переслідує» УПЦ МП.

22 лютого стало відомо, що СБУ попередила теракти в Харкові з підпалу чотирьох храмів УПЦ МП, які, ймовірно, мали би стати підтвердженням заяв президента країни-агресорки.

Як зауважує видання Credo Press, на цей час загальна кількість православних парафій в Україні перевищує аналогічний показник у РФ, при цьому більшість парафій відносяться до Московського Патріархату.

Насправді УПЦ МП успішно розвивається в Україні. За даними пресслужби УПЦ МП, за 2021 рік зросла кількість парафій УПЦ МП. Ця Церква нараховує 12 381 релігійну громаду, що на 7 більше, ніж минулого року (12 374).

Також збільшилась загальна кількість священнослужителів УПЦ МП – до 12 513 (на 57 більше, ніж у 2020 році).

У 2021 році в УПЦ МП нараховується 260 монастирів, у яких перебуває 4 630 ченців (на 82 більше, ніж торік).

Загалом за звітний період було утворено 5 чоловічих чернечих обителей у Могилів-Подільській, Чернівецько-Буковинській, Львівській, Білоцерківській та Мукачівській єпархіях.

Щоразу на офіційному сайті УПЦ МП з’являються новини про освячення нових храмів.

Загалом, за останніх сім років в УПЦ МП з’явилося 466 нових парафій та 30 нових монастирів.

Comments are closed.