Керуючий справами УПЦ МП митрополит Бориспільський та Броварський Антоній Паканич заявив, що держава “відбирає майно законних власників, а на державному рівні узаконюють церковне рейдерство”, маючи на увазі рішення про виселення УПЦ МП із Києво-Печерської лаври.

Про це митрополит Антоній Паканич заявив у зверненні, яке опублікували на його сторінці в YouTube, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

Керуючий справами УПЦ МП зазначив, що згідно з Конституцією, держава не має права втручатися у внутрішнє церковне життя.

“Але попри ці фундаментальні демократичні постулати в Україні спочатку на всіх рівнях шельмується Православна Церква, яка плекала наш народ. А потім штучно створюється нова релігійна конфесія, яка оголошується більш українською, більш патріотичною. І під цю організацію створюються нові закони, щоби відібрати майно законних власників, тобто на державному рівні узаконити церковне рейдерство. Хто не згоден з такою версією – оголошуються «другосортними». У результаті, за задумом авторів цього сценарію, Українська Православна Церква має повністю зникнути”, – сказав Антоній.

Ієрарх УПЦ МП вважає, що влада не має права “розпоряджатися народною святинею”.

“Хочу запитати тих, хто готував та видавав розпорядження про припинення для нашої Церкви оренди храмів та інших лаврських приміщень. Панове, а скільки ви особисто пожертвували на реставрацію лаври? Яке моральне право ви маєте розпоряджатися народною святинею?” – заявив він.

“Як свідчить історія, доля гонителів та їхніх нащадків – незавидна та трагічна. Тому ще раз благаємо: схаменіться! Не беріть на душу злочин гонителів і не робіть співучасниками цього беззаконня ціле суспільство. Тому що перед Богом доведеться за все відповісти”, – сказав Антоній.

Як відомо, чоловічий монастир УПЦ МП (Свято-Успенська Києво-Печерська лавра) зобов’язали до 29 березня звільнити будівлі та споруди Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”.

Документ надійшов від в. о. генерального директора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Олександра Рудника. Як ідеться в тексті попередження, міжвідомча робоча група встановила порушення монастирем умов договору щодо використання державного майна.

Як повідомляла РП, очільник УПЦ МП митрополит Онуфрій заявив, що Києво-Печерська лавра була побудована вірними їхньої Церкви, а “іншої тоді не було”. Він вважає, що “несправедливо не давати їм дозволу служити в цьому святому місці”.

Міністр культури та інформаційної політики наголосив, що Києво-Печерську лавру найперше повинні покинути підсанкційні особи з УПЦ МП, окрема митрополити Антоній та Павло.

Comments are closed.