Якщо зараз розірвати договір про оренду Почаївської лаври, держава може втратити історичні цінності, мощі, ікони, зібрані за століття існування святині.

Таку думку висловив митрополит Тернопільський і Кременецький ПЦУ Нестор (Писик), якого синод ПЦУ затвердив священноархімандритом монастиря “Почаївська лавра” в інтерв’ю Громадському.

За його словами, зарано говорити про розірвання договору.

“Ми не знаємо, на яких умовах монастир користується приміщеннями і територією Почаївської лаври.

Ситуації в Києво-Печерській та Почаївській лаврах відрізняються. Коли Києво-Печерську лавру віддавали в користування, там функціонував музей і майно було обліковане, усе передавали за описом. Тож є точні відомості, що саме під час розірвання договорів московський патріархат має повернути державі.

А коли в 1990-х укладався договір про користування Почаївською лаврою, він стосувався тільки приміщень. Грубо кажучи, передали тільки стіни. Балансова вартість Почаївської лаври — 1,2 мільйона гривень. І якщо зараз розірвати договір, вони можуть сказати: повертаємо те, що отримали за документами, тобто приміщення. А мощі, ікони, сосуди, на яких звершується богослужіння, історичні цінності, зібрані за століття існування лаври, матимуть право вивезти.

Тому з Почаївською лаврою не можна одним рішенням рубанути з плеча. Це створить багато проблем для держави щодо цих святинь”, – зазначив митрополит.

на його думку, спершу треба створити державну комісію, що за старими джерелами встановить, яке майно було до того, як Почаївську лавру передали в користування монастиря. Тобто що саме представники московського патріархату повинні залишити, коли їх зобов’яжуть звідти виїхати.

“Процес складний. Напевно, треба залучати істориків, мистецтвознавців та людей дотичних професій, які зможуть провести відповідний аналіз”, – зазначив він.

Щодо законопроєкту про передачу лаври, то, на думку ієрарха, коли дійде до розгляду, народні депутати зрозуміють, що насправді не все так просто.

“На це можуть піти роки. Треба встановити, які речі були. І з’ясувати, чи залишилися оригінали, а не копії.

Інакше ми втратимо те, що було надбано братією лаври та жертводавцями протягом століть. Скажімо, мощі преподобного Іова та преподобного Амфілохія теж не були обліковані. Навіть сама Почаївська ікона. Це святині національного значення, вони повинні залишитися в Почаєві”, – зазначив він.

Comments are closed.